Turkcell'den Türkiye Ekonomisine 3 Yılda 4,5 Milyar Liralık Katkı

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, geçen yıl Türkiye'deki yaklaşık her 3 makineden 2'sine Turkcell M2M hatlarıyla hizmet vererek 1,6 milyon Turkcell SİM kartlı makineyi konuşturduklarını belirterek, "Böylece ülke ekonomisine yalnızca 2014'te 2 milyar liradan fazla katkı sağladık. Son 3 yıla bakarsak bu rakam toplamda 4,5 milyar liraya ulaşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Turkcell, sektörün en önemli organizasyonlarından Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı'nın Elmas sponsorluğunu üstlendi. Haliç Kongre Merkezi'nde açılışı gerçekleşen fuarda Turkcell, hem panellerde hem de standı ile yer alıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, Türkiye'de geçen yıl elektrik tüketiminin, önceki yıla göre yüzde 3,7 artarak 255 milyar 490 milyon kilovatsaate (kWh) ulaştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Ceplerden çıkan para toplam 94 milyar lirayı buldu. Enerji tüketiminin tamamının akıllı şebekelerle ölçülerek yönetilmesi ile bu miktarın 15 milyar lirasının tasarruf edilme potansiyeli var. Turkcell olarak biz, enerji sektörü ile telekom sektörünün dinamiklerinin birbiriyle neredeyse aynı olduğunu görüyoruz. Yüksek yatırım, kesintisiz hizmet ve geniş abone tabanı en önemli ortak alanlarımız. Enerjinin verimli kullanılabilmesi ve akıllı şebeke dönüşümü sadece bugünü değil yarının dünyasını da şekillendiriyor. Turkcell bu iki kritik konuda da Türkiye'de öncü bir role sahip. Ülkemizde faaliyet gösteren toplam 21 elektrik dağıtım şirketinin tümü Turkcell ile çalışıyor. Ayrıca bu şirketlerin yüzde 75'inin tek tercihi Turkcell. Bugün toplam 200 bin akıllı sayaçtan 150 bini Turkcell M2M hatları ile çalışıyor."

Kulabaş, elektrikte kayıp ve kaçak bölgelerinin olduğunu ifade ederek, "Biz makineler arası iletişimi, ekonomik verimliliği artıracak bir çözümler bütünü olarak görüyoruz. 2014'te Türkiye'deki yaklaşık her 3 makineden 2'sine Turkcell M2M hatlarıyla hizmet vererek 1,6 milyon Turkcell SİM kartlı makineyi konuşturduk. Böylece ülke ekonomisine yalnızca 2014'te 2 milyar liradan fazla katkı sağladık. Son 3 yıla bakarsak bu rakam toplamda 4,5 milyar liraya ulaşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye pazarında yaklaşık 150 milyon adet uzaktan yönetilebilir cihaz potansiyeli olduğu düşünüldüğünde Türkiye'nin henüz başlangıç seviyesinde bulunduğu aktaran Kulabaş, toplumsal faydanın ortaya çıkması için Türkiye'de akıllı şebekeler ile ilgili politikanın oluşturulmasını çok önemsediklerini kaydetti.

- Turkcell Akıllı Enerji Servisi

Turkcell, işletmelerin enerji tüketimlerini anlık olarak izleyebilmelerini, anlık olarak müdahale edebilmelerini, bu sayede tüketimlerini ölçerek, yöneterek, tasarruf etmelerini sağlıyor. Kongrede ilk kez lanse edilen Turkcell Akıllı Enerji Servisi sayesinde tüm lokasyonlar ve enerji tüketen makineler, her yerden anlık izlenebiliyor.

Asıl fayda bu bilgilerin anlamlandırılmasında ortaya çıkıyor. Enerji tüketim bilgileri anlamlandırılmış olarak sunulduğunda enerji tüketimi yönetilebiliyor. İşletmeler, tüm Türkiye'deki enerji tüketimlerini tek bir harita üzerinden izleyebiliyor, karşılaştırabiliyor, reaktif cezaya düşmeden öngörebiliyor ve yönetebiliyor. Bugün, reaktif cezalar, faturaların yüzde 30'una kadar ulaşabiliyor.

Turkcell Akıllı Enerji İzleme servisi ile reaktif ceza önceden öngörülüyor ve önlem alınarak, önemli ölçüde tasarruf sağlanmış oluyor.

Servis aynı zamanda enerji sağlayıcı firmaları için de müşteri bağlılığı ve hizmet farkı gibi önemli fırsatlar yaratıyor. Aynı zamanda sisteme geçiş maliyetinin son tüketiciye yansıması da en aza indirilebiliyor.

Aynı hizmetin ev ve iş yerindeki elektrik, su, doğalgaz ve benzeri tüm tüketimler için olması, enerji sektöründe dağıtım ve perakende hizmeti veren şirketlerin sundukları fayda ile farklılaşmalarını ve rekabette bir adım önde olmalarını sağlıyor.

Sayaç okuma, lojistik, finansal hizmetler tarafında mobil POS cihazları ve ATM'ler, yazarkasalar, tarım ve hayvancılık, güvenlik bağlantılı binalar M2M'in yükseliş gösterdiği alanlar olarak gösteriliyor.

Türkiye'deki ilk M2M uygulamaları 2001'de Araç Takip Uygulamaları ile başladı. M2M çözümleri; elektrik, su ve gaz sayaçlarında kayıp/kaçak oranının azaltılması, yiyecek-içecek makine ve dolaplarının takibinde rota optimizasyonu, uzaktan sulama otomasyonu, seraların takibi, lojistik sektöründe akaryakıt maliyetlerinin azaltılması gibi pek çok farklı amaçla kullanılıyor.

M2M şu anda en önemli kullanım alanı haline gelmiş olan Araç Takip'in yanında sağlık alanında tıbbi otomasyona ve akıllı ev aletlerine kadar sayısız alanda kullanılma potansiyeline sahip ve birçok alanda şimdiden Turkcell'le kullanılmaya başlamış durumda.

Kaynak: AA