Tacikistan'da Parti Liderinin Ailesine Gözaltı

Kapatılan İslami Hareket Partisi lideri Kebiri'nin, 95 yaşındaki babası dahil aile üyelerinden 7 kişi gözaltına alındı

Tacikistan İslami Hareket Partisi lideri Muhyiddin Kebiri'nin aile üyelerinin Tacik güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

İslami Hareket Partisi'nden ismini açıklamayan bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kebiri'nin aile üyelerinden 7 kişinin Feyzabad kentinde güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını bildirdi.

Parti yetkilisi, güvenlik güçlerinin Kebiri'nin babası Tela Kebirov (95), kardeşi Sefer Kebirov (54), halası Lal Kebirova (75), ablası Seyyide Kebirova (60) yeğeni Nirzaullah Dadullah (38), eniştesi Seher Nirzaullahov (78) ve yengesi Dilaram Kurbanova'nın gözaltına alınarak bilinmeyen bir yere götürüldüğü bilgisini verdi.

İslami Hareket Partisi'nin Tacikistan hükümeti tarafından kapatılmasından sonra parti yetkililerinden bir çoğu hapse atıldı. Ancak ilk kez parti liderinin aile üyelerinin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınması tepki çekti.

- İslami Hareket Partisi

Ülkedeki en büyük muhalefet partisi sayılan İslami Hareket Partisi, Orta Asya ülkelerinin parlamentoda temsil edilen tek İslami partisi konumunda bulunuyor.

26 Ekim 1991'de temelleri atılan parti, Tacikistan'da 1992-1997 arasında yaşanan iç savaş süresince Cumhurbaşkanı İmamali Rahman hükümetine karşı mücadele eden Birleşik Tacik Muhalefetinin başını çekmişti. Parti, 1997’de hükümet ve muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasından sonra Tacikistan’da resmi olarak faaliyet göstermeye başladı. Daha sonra parlamento seçimlerine aktif olarak katılan İslami Hareket Partisi, girdiği her seçimde oy oranını artırdı.

Parti yetkililerin iddialarına göre, İslami Hareket Partisi Mart 2015'te yapılan parlamento seçimlerinde yüzde 40'ın üstünde oy almasına rağmen, resmi oy oranı yüzde 1,3 olarak açıklandı. İddialara göre, partinin hükümetin beklentisinin üstünde oy almasından sonra hükümet tarafından parti ve üyelerine yönelik baskılar arttı. Tacikistan Yüksek Mahkemesi 29 Eylül'de İslami Hareket Partisi'ni "terör örgütü" ilan etmişti.
Kaynak: AA