Ulukaya'ya BM Vakfı'ndan Küresel Liderlik Ödülü

Türk asıllı işadamı, Chobani firmasının kurucusu ve CEO'su Ulukaya'ya BM Vakfı'ndan Küresel Liderlik Ödülü verildi

Amerika'da faaliyet gösteren Chobani isimli yoğurt firmasının kurucusu ve CEO'su Türk asıllı Hami Ulukaya'ya sığınmacılara yönelik yaptığı kişisel hayırseverlik çabalarından dolayı BM Vakfı tarafından yılın küresel lideri ödülü verildi.

BM Vakfı'nın yıllık Küresel Liderlik Ödülleri, New York'ta ABD BM Derneği'yle ortaklaşa düzenlenen 2015 Küresel Liderlik Yemeği'nde sahiplerini buldu.

Kazancının yarısından fazlasını sığınmacılar için bağışlayacağını açıklayan ve bu konuda Tent Vakfı'nı kuran Chobani'ni CEO'su Ulukaya'ya şiddetten kaçan ailelerin acil ihtiyaçlarının karşılanması konusunda BM'nin çalışmalarına destek vermesinden dolayı Küresel Liderlik ödülü takdim edildi. Ulukaya ödülünü eski Norveç Başbakanı Gro Harlem Brundtland'ın elinden aldı.

Kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesi, iklim değişikliği, yoksulluğun ortadan kaldırılması çerçeve çalışmasının tamamlanmasındaki çabalarından dolayı BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da ödüle layık görüldüğü etkinlikte, Afrika Birliği'nin ortaklığıyla kurulan "Ebola'ya Karşı Afrika Dayanışması" Vakfı (Against Ebola Solidarity Trust) Ebola'yla mücadelesinden dolayı ödül kazandı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği "Özgür ve Eşit Kampanyası"yla cinsel eşitliğin korunması konusundaki çabalarından dolayı ödüle layık görülürken, BM İnsan Hakları Özel Raportörü Dr. Ahmed Shaheed de İran'daki insan hakları ihlalleriyle ilgili "üstün liderliği"nden dolayı ödül takdim edildi. Ödülünü almaya gelemeyen BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad Al Hussein törene video mesajıyla katıldı.

Manhattan'daki Gotham Hall'daki ödül törenine Hamdi Ulukaya'yla birlikte Genel Sekreteri Ban, Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, BM Genel Kurulu Başkanı Mogens Lykketoft, Ürdün Kraliçesi Rania, eski Norveç Başbakanı Gro Harlem Brundtland, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, BM Vakfı Yönetim Kurulu Başkan ve Kurucusu Ted Turner ve BM Vakfı Başkanı Kathy Calvin katıldı.  Bir çok Amerikalı siyasetçiyle birlikte iş, diplomasi ve basın dünyasının önde gelen 400 yakın kişi katıldı.

Ödül töreninde bir konuşma yapan Ulukaya'nın sığınmacılar için yardım talebinde bulunan dokunaklı konuşması ayakta alkışlandı.

"Bu çağrıya cevap verme sırası bizde"

Sığınmacılara yardım edilmesinin önemine vurgu yapan Ulukaya, "Yiyecek ve barınağa ihtiyaçları var. Emniyette olmaya ve sığınmaya ihtiyaçları var. Tüm bunların ötesinde onlara sevgi, nezaket ve onurlu bir şekilde davranılması gerekir"  dedi.

Ulukaya şunları kaydetti:

"1940'larda ve 50'lilerde düzinelerce ülkenin Yahudilere ve 2. Dünya Savaşı mağdurlarına kapılarını açtı. 1970'li yıllarda bir çok ülke kapılarını Vietnam, Kamboçya, ve Doğu Afrika'dan gelen gelen sığınmacılara kapılarını açtı. 1990'larda ise savaştan kaçan binlerce kişiyi kucakladı. Şimdi bu çağrıya cevap verme sırası bizde. Eylemde bulunma sırası bizde. Bu mücadelenin büyüklüğünü kabul ediyorum. Fakat aynı zamanda bu dünyada şefkat, edep ve marifet olduğuna inanıyorum. Beraber olursak, birlikte hareket edersek eğer, bu krizi çözebileceğimize inanıyorum."

Sığınmacıların yabancı olarak görülmemesi gerektiğini belirterek "Lütfen dünyadaki bu milyonlarca kişinin birer insanoğlu olduğunu, yabancı olmadığını ve birer komşu olarak hatırlanmasına yardımcı olun" çağrısında bulundu.
Kaynak: AA