Aşırı Sıcaklarda Alınması Gereken Önlemler

Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü aşırı sıcaklarda alınması gereken önlemler hakkında açıklamada bulundu.

Müdürlükten yapılan açıklamada, aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getirdiği belirtilerek, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığı ve metabolizmanın yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığı kaydedildi.
Aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısının dengede tutulamayacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizmasıyla vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir. Aşırı sıcaklardan, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, kronik hastalar, ilaç kullananlar ve sokak çocukları ile evsizler en çok etkilenen gruplardır. Korunmak için günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmelidir. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir."
Kaynak: AA