Giresun Halk Sağlığı Müdürlüğü Aşırı Sıcaklara Karşı Uyardı

Giresun Halk Sağlığı Müdürlüğü, bebekler, yaşlılar, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar ile aşırı kiloluların ve açıkta çalışanların 10|00 ila 16.00 saatleri arasında aşırı sıcaklar nedeniyle zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaları konusunda uyarıda bulundu.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, yaz döneminin gelmesiyle birlikte aşırı sıcakların da etkisini göstermeye başladığına işaret edildi.
Aşırı sıcakların, güneş çarpmasından sıcak bitkinliğine, genelde bebeklerde görülen isilikten güneş yanıklarına kadar birçok rahatsızlığa neden olabildiğine işaret edilerek şunlar kaydedildi:
"Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar dört yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hasatlıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar, sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizlerdir. Günün en sıcak saatlerinde 10|00-16.00 mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalı. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemeli."
Aşırı sıcaklardan korunmak için ise şu önerilerde bulunuldu:
"Dışarıda bulunanlar açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih etmeli. Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli. Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalı. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda bırakılmamalı. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmeli. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 21-14 su bardağı sıvı tüketilmeli. Yemekler pişirilirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az sudu pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalı. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemeli."
Kaynak: AA