Suriyeli Sığınmacı Ailelerin Çocukları Eğitimle Sosyalleşiyor

Suriye'deki iç savaş nedeniyle ülkeyi terk ederek Türkiye'ye sığınanlardan Bursa'ya yerleşen ailelerin çocukları, okullarda seviyelerine uygun verilen eğitimle kentteki toplumsal yaşama ve yeni çevrelerine adapte olmaya çalışıyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının talimatları doğrultusunda Suriyeli ailelerin okul çağındaki çocukları için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Vali Münir Karaloğlu başkanlığında konuyla ilgili pek çok toplantı yaptıklarını belirten Sarıkaya, sığınmacı öğrencilerin eğitim durumunu değerlendirerek alacakları önlemler ve uygulayacakları yöntemleri belirlediklerini anlattı.
Bu kapsamdaki çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Sarıkaya, "Hedefimiz, Suriyeli göçmen öğrencileri milli eğitim sistemine entegre etmek ve onların öğrencilerimizle kaynaşmasını sağlamak. Türkçe'yi öğrenmelerini sağlamayı ve müfredat kapsamında sağlıklı bir eğitim almalarını da amaçlıyoruz" dedi.

Sarıkaya, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturdukları birim aracılığıyla onların denkliklerini yaptıklarını ifade etti.

Denklik işlemleriyle çocukların eğitim düzeyine göre kaçıncı sınıfa başlaması gerektiğini tespit ettiklerine değinen Sarıkaya, şöyle konuştu:
"Bu çocukları, denklik işlemlerinin ardından okullarımıza gönderiyoruz. İlkokul, ortaokul ve lise olmak üzere bütün seviyelerde öğrencileri alıyoruz, okullarımıza kaydediyoruz. Önce Türkçe öğrenmelerini sağlıyoruz. Bunun için ayrıca kurslar veriyoruz. Türkçe öğrendikten sonra da diğer alanlara geçişlerini sağlayacağız. İl bazında ilk ve orta seviyede 3 bin 133, din öğretimi kapsamında 60, mesleki eğitim kapsamında 7, ortaöğretim kapsamında 4 olmak üzere 3 bin 204 öğrenci okullarımızda sisteme dahil edildi. Suriyeli ailelerle ilgili de çalışmalar yürütüyoruz. Meslek edindirme kursları kapsamında ailelere eğitim veriyoruz. Eğitim sonunda meslek ediniyorlar. Onlar da toplumsal olarak entegrasyona katkı sağlıyor."
- Anne ve babalara da Türkçe okuma yazma kursu veriliyor
Ahmet Hamdi Tanpınar İlkokulu Müdürü Özgür Koca ise Türk milletinin, misafirperverliğiyle dara düşen insanlara her zaman yardımcı olduğunu bildirdi.
İlçede ikamet adresi belli olan, öğrenim çağındaki Suriyeli çocukların okula kaydını yaptıklarını söyleyen Koca, "Suriyeli öğrencileri her sınıfa orantılı bir şekilde dağıtıyoruz. Şimdiye kadar 77 öğrenci misafir konumunda. Kimlikleri bulunan 8 öğrencinin de kayıtlarını yaptık. Tüm çocuklara kırtasiye yardımı yapıyoruz. Çantalarıyla çocuklarımıza veriyoruz" ifadesini kullandı.
Koca, Suriyeli çocuklarla anne ve babalarına yönelik haftada üç günü akşamları Türkçe okuma yazma kursu verdiklerini dile getirdi.
Çalışmalarının güzel bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Koca, "Küçük çocukların ortama adaptasyonu daha kolay oluyor. Kendi öğrencilerimiz de Suriyeli öğrencileri benimsedi. Teneffüslerde beraber oyun oynuyorlar" diye konuştu.

Kaynak: AA