Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, ‘ankara’nın Gündemi’ Programında Gündemi Değerlendirdi (2)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye’de, yaklaşık 11 yıl içerisinde, 6 ayda bir farklı gerekçelerle bu hükümete ömür biçildi.

Öncekilerden nasıl sıyrılmışsak, bunu da Allah’ın izniyle aynı şekilde atlatırız. ‘Ben AK Partili değilim ama bu hükümet burada olmalıdır’ diyenlerin oranı yüzde 23 civarında” dedi.


Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan Ankara’nın Gündemi programına konuk oldu. İhlas Medya Ankara Medya Grup Başkanı Nuri Elibol, İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar ve Türkiye Gazetesi Ankara Temsilci Yardımcısı Ercan Gürses’in sorularını cevaplayan Yıldız, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin enerji politikası ile ilgili bilgiler veren Yıldız, yolsuzluk iddialarına da cevap verdi. Yılda 5 bin tane ihale yaptıklarını kaydeden Yıldız, “İlk santral Türkiye’ de 1902 yılında kuruldu. 2002, tam yüz yıl sonra 31 bin 500 megavatlara gelmişiz. 11 yılda 33 bin megavat yeni santral yapmış. Bunlar kendiliğinden olmuyor. 1 yıl içerisinde 14,5 milyarlık biz 5 bin tane ihale yapıyoruz. Kim yanlış yapıyorsa üstüne gideriz, kim dürüst çalışıyorsa da onu koruyup kollarız. Bütün bunlarla ilgili hassasiyet göstereceğim, yolsuzluk yaptın mı diye de sorgulamayacağım. Bu olmaz. Bu sonuçları itibariyle baktığımızda hiçbir şey olmuyorsa Türkiye bürokrasisini yavaşlatmak için kullanılır. Bundan sonra ki yapacağımız işlerdeki hızı etkilemektir. Bu başkaldırış, bu karşı oluş kalkınmaya değil midir? Hangi gerekçe ile olursa olsun o gerekçe bu durumu makul hale getirmez. Türkiye’nin yerli kaynaklarını genişletebilecek ve bütün ithal ettiği kaynakları yerli kaynak haline getirmeyle alakalı çok ciddi çıkışları oldu. Ben olayı çok daha geniş görme imkânına sahip sektörde bulunuyorum. Geçtiğimiz yıl 20 tane ülke de farklı görüşmeleri yaklaşık 40 ayrı seyahate ulaşmışız. Resmin büyüğünü görebiliyoruz. Enerji Bakanlığında yanlışlık varsa gelip hep beraber bunun cezasını verelim diyorum. Ama siz bununla alakalı 20-25 ay dinleme yapıp da bunları kümeleyip başka bir amaçla kullanırsanız kaygınız olduğuna inanırım. Türkiye de olan budur. Amacımız usulsüzlüğü yenmekse hep beraber yeneceğiz, hep beraber onun karşısında olacağız. Biz doğru yaptığımız kadar güçlenen, güçlendiği kadar da doğru yapma kabiliyetini artıran bir Ak parti hükümeti olduk. Bürokrasi ister istemez o ürkekliğini gösterir. Bürokrasinin reaksiyonu böyledir. Ben bu manada da kasıtlı yapıldığına inanıyorum” ifadesini kullandı.

Yıldız, Türkiye’nin Rusya ile nükleer santral yapmasını eleştirenlere, “Nükleer Güç Santralleri ile alakalı bürokrasinin bu kadar büyük bir fili taşıyamayacağı gerekçesiyle hükümetler arası anlaşma modelini seçtik. Şimdiye kadar Sayın Özal’ın da ondan önceki hükümetlerin de belki fark edemediği, belki atladığı konu bu olmuştur. 22 Milyar dolarlık bir işi 5 tane arkadaş bir araya gelip karar verecek. Böyle bir şey olmaz. O yüzden biz bu modeli seçtik. Batı bizi eleştirdi.

Siz Rusya ile bunu yapıyorsunuz, hem de hükümetler arası anlaşma ile yapıyorsunuz. Türkiye hem diplomasi gücünü, hem de uluslararası ilişkiler gücünü çok iyi kullanarak kendisinin doğusundaki en batılı ülke Japonya ile ikincisini yaptı. Batılı ülkelerin reaksiyonu çok fazla gözden kaçmıştır. Siz bunu yaptıysanız, Japonya ile de aynı modeli uyguladıysanız demek ki bizde uygularız dediler. Üçüncü bir ülkeden de teklif geldi. Bizde bunu yapabilir miyiz diye. Türkiye bütün dengeleri şuanda çok iyi tespit ediyor. Bürokrat arkadaşlarım o ülkenin ismini söylemeyim o ülkenin başbakanına geçici görevle her 15 günde bir gidip resmi danışmanlık yaptığı ülke var Türkiye’nin” diye cevap verdi.

Yapılan ihaleye Rusya’dan başka katılanın olmadığını belirten Yıldız, “Rusya ile yaptığımız anlaşma son derece net, son derece açık ve son derece şeffaftır. Rusya ile neden nükleer santral yapıyorsunuz diyenlere, ‘Sizin başka bir çözüm öneriniz, alternatifiniz var mı’ diyoruz. ‘Biz öylesine sorduk’ diyenleri dinlemiyoruz. Bir işin nasıl olmayacağını değil, nasıl olacağını tarif edenlerle bizim işimiz var. Biz ihaleyi açtığımızda sadece Rusya teklif verdi. Başka ülkeler de teklif verseydi onları da değerlendirirdik. Uluslararası toplantılarda, kongrelerde, televizyonda, gazetelerde günlerce ilan verdik, ‘Buyurun sizi nükleer santral yapmaya davet ediyoruz’ dedik. Türkiye’nin siyasi istikrarı devam ettikçe, bunların talepkarları da çoğalacak” dedi
“ÖNCEKİLERDEN NASIL SIYRILMIŞSAK, BUNU DA ALLAH’IN İZNİYLE AYNI ŞEKİLDE ATLATIRIZ”
AK Parti’nin bugüne kadar bütün zorlukları aştığını ifade eden Yıldız, “Türkiye’de, yaklaşık 11 yıl içerisinde, 6 ayda bir farklı gerekçelerle bu hükümete ömür biçildi. 1 Mart teskeresini hatırlayın, hükümeti kuralı daha 4-5 ay olmuştu. Bu işin içinden çıkamazlar demişlerdi. Parti kapatmaydı, 27 Nisan’dı sürekli bize ömür biçildi. 17 Aralık bize ömür biçenlerin daha kesif ve daha yoğun olduğu bir tarihe denk gelmiştir. Biz Allah’ın izniyle halkımıza da güveniyoruz. Öncekilerden nasıl sıyrılmışsak, bunu da Allah’ın izniyle aynı şekilde atlatırız. Herkes AK Parti’ye oy versin demiyorum ama AK Parti bu ülkede hala yüzde 73 civarında ‘Bu hükümet burada olmalıdır’ diyenlerle beraber yürüyen bir hükümeti yürütüyor. ‘Ben AK Partili değilim ama bu hükümet burada olmalıdır’ diyenlerin oranı yüzde 23 civarında” değerlendirmesinde bulundu.

“AYNI İFTİRALARI BİZDEN BEKLEYENLER YANILIR”
Bakan Yıldız, yapılan operasyonlara rağmen halkın hükümete olan desteğinin devam ettiğini söyledi.

Yıldız, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Benle ya da bir arkadaşımla alakalı hak etmediğimiz bir iftira oluşmuşsa, nasıl davranmam gerektiği bana çocukluğumda öğretildi. Bize ‘Siz ne mazlumlardan ne de zalimlerden olun’ diye öğretildi. Ama tercih yapmamız gerektiğinde mazlumlardan olun denildi bize. O yüzden bizim davranışlarımızdan hırçınlık beklenmemesi lazım. Biz bu ülkenin iktidarına, idaresine konan bir iradeyiz. Bu iradeyi biz kendimiz koymadık, bizi vatandaşlarımız seçti. Ama burada aynı iftiraları bizden bekleyenler yanılırlar. Biz dürüst olmaya devam edeceğiz. Çünkü, biz bu işin doğrularla yürüdüğünü gördük. Farklı sürprizlerle her an karşılaşabiliyoruz. Artık işin suyu çıktı. Herhangi bir kamera görüntüsü ve ses kaydı da bundan sonra çok fazla vatandaşa hitap edemeyecek duruma geldi. Öyle bir duruma geldi ki neredeyse 3 çarpı 1 yemeklerden sonra kaset servisi yapılır hale geldi. Başbakanımız buna çok fazla üzüldü. Çok güvendiği insanlarla ilgili bazı sükutu hayaller yaşadı. Halkımızın çoğu da başbakanımızın bunu hak etmediğini biliyor. Bunu anketlerde de örüyoruz. Benim sizi aldatmam kabiliyetim ölçüsünde mümkün olabilir ama kendimi aldatmam kolay olmaz. İnsanın kendisini aldatması çok zor bir şey.”
Kaynak: İHA