Kimliğini Alabilirse 80 Yaşında İlk Kez Oy Kullanacak

Tuzluca ilçesinde yaşayan 80 yaşındaki Şeker Altun, nüfus cüzdanına kavuşması halinde bu yıl ki seçimlerde ilk kez oy kullanacak.

İlçeye bağlı Menderes mezrasında tek odalı bir evde yaşayan Altun, bugüne kadar kimliksiz hayatını sürdürdü.
Komşularının desteğiyle yaşayan Altun, nüfus cüzdanının çıkarılması için yardım bekliyor.
Şeker Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkçe konuşamadığını belirterek, adına hiç nüfus cüzdanı çıkarılmadığını söyledi.

Bu nedenle zorluklar yaşadığını, mağdur olduğunu anlatan Altun, "Devletin tanıdığı haklardan da bugüne kadar yararlanamadım" dedi.

Altun, nüfus cüzdanına kavuşması halinde ilk kez oy kullanacağını belirterek, bu konuda kendisine yardım edilmesini istedi.
Yaşlı kadının komşusu Songül Kızılbaş da Şeker ninenin 80 yaşına kadar nüfus cüzdanı olmadan yaşamını sürdürdüğünü belirterek, "Yıllardır kimliksiz, vatandaşlık haklarından faydalanamıyor. Bu nedenle yaşadığını da kimseye ispatlayamıyor. O da herkes gibi kimlik sahibi olmak ve devletin kendisi için sunduğu haklardan yararlanmak istiyor" dedi.

Altun'un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı çok sevdiğini vurgulayan Kızılbaş, televizyonda gördüğünde ona dua ettiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Şeker nine 7 çocuk dünyaya getirdi, bu çocuklardan 3'ü öldü. Diğer 4 çocuğu ise kumasının üzerine kayıtlı. Onlar da evlenip gitti. Eşini yıllar önce trafik kazasında kaybetti. Şimdi tek odalı evde tek başına yaşıyor. Hiç yardım almıyor. Biz komşuları olarak elimizden geldiği kadarıyla yardımda bulunuyoruz. Ama birçok ihtiyacı var. Evi harabe ve çok soğuk. Eğer kimliği olsaydı devletin verdiği yardımlardan faydalanacaktı."
Kızılbaş, Altun'un kimliğini alarak hayatında bir kez olsun oy kullanmayı istediğini söyledi.

Altun'un Kars'ın Digor ilçesine bağlı Bayırbağ köyünden Iğdır'a gelin geldiğine dikkati çeken Kızılbaş, "Şimdiye kadar sağlık kuruluşları dahil hiçbir resmi kurumda işi olmadığı için kimliği sorulmamış. Ama şu anda yaşlanmış bazı rahatsızlıkları var. Tedavi görmesi gerekiyor. Bunun içinde kimliğe ihtiyacı var. Bir an evvel kendisine kimlik çıkarılmasını istiyor, yetkililerden yardım bekliyor" diye konuştu.

Kaynak: AA