“İstanbul- Kore’nin Lezzeti 2013” Etkinliğinin Açılışı Yapıldı

Güney Kore Konsolosluğu ve Sahan Restoran işbirliği ile gerçekleştirilen “İstanbul-Kore’nin Lezzeti 2013 İstanbul” etkinliğinin açılış resepsiyonu Sahan Restoran’da yapıldı.

“İstanbul- Kore’nin Lezzeti 2013” Etkinliğinin Açılışı Yapıldı
Açılış resepsiyonunda İstanbul Vali yardımcısı Kazım Tekin, Sahan Restoranı Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, Kore Başkonsolsu Tae Dong Jeon ile çok sayıda katılımcı hazır bulundu. Kore’in geleneksel müzikleri ile açılışı yapılan resepsiyonda Kore yemekleri tanıtılarak tattırıldı. Kore geleneksel halk oyunlarının sergilendiği açılış resepsiyonunda konuşan Sahan Restoran Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan “Bir ülkenin tanıtımı mutfağından geçer bizde Kore’ye giderek Türk mutfağını tanıtacağız” dedi.

Açılış resepsiyonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Öztan, “Amacımız Kore mutfağı ile Türk mutfağını birbirine tanıtıp tattırmaktır. Bu proje valimiz, başkonsolos ve benim bir araya gelerek başlattığımız bir organizasyondur. Bir ülkenin tanıtımı mutfağından geçer amacıyla yola çıktık. Önce Kore mutfağı ile başladık. İkinci ayağı olarak biz Kore’ye giderek Türk Mutfağını tattırarak tanıtacağız. Biz yemenin karın doyurmak olmadığını kültürlerin sosyalleşmesidir. Gaziantep mutfağını tercih edilmesinden dolayı vali ve konsolosa teşekkür ediyorum” dedi.

Öztan daha sonra kürsüde yaptığı açılış konuşmasında ise Kore ile tarihten gelen bir dostluğun geleceğe taşınması ve Kore mutfağının tanıyıp tattırma amacıyla bir aradayız dedi.

Gaziantep mutfağının tercih edilmesinin kendisini onure ettiğini belirten Öztan, “Bir ülkenin tanıtımı o ülkenin mutfak tanıtımı ile olur” dedi.

“DİLLERİMİZ FARKLI OLSA DA BİRBİRİMİZİ ANLAYABİLECEĞİMİZ TEK ŞEY KÜLTÜRDÜR”
Resepsiyonda konuşan Kore Başkonsolsu Tae Dong Jeon basın mensuplarının soruları üzerine Kore halkının Türk mutfağından Kebap’ı çok sevdiğini belirtti.

Başkonsolos Tae Dong Jeon kürsüde yaptığı açıklamada ise bu senenin Kore-Türkiye ilişkilerinin gelişmesi için önemli bir sene olacak gibi gözüktüğünü ifade etti.

Geçtiğimiz 1 Mayıs’ta Türkiye ile Kore arasında serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girdiğini hatırlatan Başkonsolos Tae Dong Jeon “Özellikle 31 Ağustos’ta Dünya Kültür Expo açılışına Türkiye ve Kore Başbakanları katılımı ile iki ülke arasındaki kültür alış verişi oldukça güçlenmiştir. İki ülke arasındaki bağ ve dostluğun sürekli gelişeceğine eminim. Kültür alışverişinin bir tek sözle gönül kapısının açtığı bir görevi olduğunu düşünüyorum. Dillerimiz farklı olsa da birbirimiz anlayabileceğimiz tek şey kültürdür. Kültür içerisinde özellikle yemek karşı tarafı anlamaya yardımcı olan ve direk olarak hissedilen bir unsurdur. Bugün Kore İstanbul’un en önemli restoranlarından Saran restoranda olması derin anlam taşıyor. Biz burada iki mutfağı da tadarak her iki ülkenin kültürünü tecrübe ediyoruz” dedi.

Resepsiyonda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İstanbul Vali Yardımcısı Kazım Tekin ise tarihinin derinliklerinden Türk toplumu ile Kore toplumunun aynı kökenlerden geldiğini ifade ederek Bu kapsamda İstanbul ile Güney Kore'nin Gyeongsangbuk-do Eyaleti başkenti Gyeongju arasında Kültür Exposu düzenlendi.

22 gün sürecek etkinlikte Türk mutfağı ile Kore mutfağını bir raya getirmeyi düşündük” dedi.

Kaynak: İHA