Türksoy Üyesi Ülkeler Unesco Milli Komisyonlar Toplantısı

ESKİŞEHİR - Bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen TÜRKSOY Üyesi Ülkeler UNESCO Milli Komisyonlar Toplantısı, 14 ülkeden 135 temsilcinin katılımıyla 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'de başladı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bir otelde düzenlenen Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Üyesi Ülkeler UNESCO Milli Komisyonları Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında, 2 Eylül'ün Eskişehir'in 91 yıl önce düşman işgalinden kurtuluşu olduğunu anımsatarak, katılımcılara bu mutlu günü birlikte geçirmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Etkinlik için Eskişehir'in seçilmesi dolayısıyla teşekkürlerini ileten Avcı, şöyle konuştu:

"İlki Ankara'da, ikincisi Kazan'da, üçüncüsü Astana'da düzenlenen UNESCO Milli Komisyonları Toplantısı'nın, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'imizde düzenlenmesinden gerçekten kıvanç duyuyoruz. Çalışmalarınızın başarılı geçmesini diliyorum. Milli Eğitim Bakanlığı olarak sizlerin yapacağı katkılardan, önerilerden, eleştirilerden yararlanacağımızı biliyorum. Şimdiden çok teşekkür ediyorum."

UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı ve Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi Başkanı Öcal Oğuz da iki gün sürecek programın süreçleri hakkında bilgi vererek, "Toplantının açılışının ardından önceki 3 toplantıda alınan kararların bir genel değerlendirmesi yapılacak. Ülke temsilcilerinin genel değerlendirmelerinin yanında toplantıda daha fazla uluslararası ve bölgesel iş birliği, daha fazla kültürler arası diyalog ve yakınlaşma imkanları üzerinde durulacaktır. Toplantının moderatörlüğünü UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Yardımcısı Büyükelçi Sina Baydur yapacaktır" dedi.

-Dönem Başkanlığı Türkiye'de

Oğuz, daha önceki toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda, bugün itibariyle Kazakistan UNESCO Milli Komisyonu tarafından bir yıldır sürdürülen, TÜRKSOY üyesi ülkeler UNESCO Milli Komisyonları dönem başkanlığının, gelecek yıl düzenlenecek toplantının ev sahipliğini yapacak olan ülkeye teslim edilinceye kadar devraldıklarını bildirdi.

Oğuz, UNESCO Milli Komitesi olarak alacakları kararların hayata geçirilmesine bir yıllık dönem başkanlığı süresince bütün gayretleriyle çalışacaklarını dile getirdi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ise UNESCO ve TÜRKSOY iş birliğiyle yürütülen projeleri anlattı. Bu yıl düzenlenen toplantıya öğrencilerin de katıldığına dikkati çeken Kaseinov, "Eskişehir'deki bu toplantıya öğrencilerin katılması, gençlerin kültürel mirasa sahip çıkması için yetiştirilmesi kapsamında yeni bir uygulamadır" ifadelerini kullandı.

Türk halklarının sahip olduğu ortak kültürel mirasın korunması ile dünyaya tanıtılması ve TÜRKSOY'a üye ülkelerin UNESCO Milli Komisyonları arasında iş birliği ortamı sağlamak amacıyla yapılan toplantıya Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Tataristan Özerk Cumhuriyeti Kültür Bakanı Ayrat Sibagatullin'in yanı sıra Azerbaycan, Altay, Kazakistan, Hakasya, Kırgızistan, Yakutistan, Türkmenistan, Tuna, Tataristan, Moldova, Gagavuzyeri, Rusya Federasyonu, KKTC, Başkurdistan'dan 135 temsilci katıldı.

Toplantı yarın eş zamanlı ve paralel salonlarda gerçekleştirilecek, TÜRKSOY Üyesi Ülkeler 1. Eğitim Semineri, 6. Somut Olmayan Kültürel Miras Semineri, 2. Somut Kültürel ve Doğal Miras Semineri ve 2. Dünya Belleği Semineri'yle sona erecek.

Kaynak: AA