Otistik Çocukların Gelişimlerini Teknolojiyle Belirleyecek "dünyada İlk" Proje

Bursa - Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve İnsan Hayvan Etkileşim Derneği Kurucu Başkanı Doç. Dr. Türel Özkul ile Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Burak Özen, dünyada ilk kez gerçekleştirilecek çalışmayla bilgisayar programını kullanarakotistik çocukların gelişimlerini ölçecek.

Özkul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UÜ ve Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle "Yaşlı ve Çocuk Bireylerde Hayvan Destekli Terapilerin Uygulanması Projesi"nin başarıyla yürütüldüğünü söyledi.

Projenin hazırlıklarını, üç aşamalı olarak huzurevi, üniversitenin at ünitesi ve rehabilitasyon merkezinde sonuçlandırdıklarını belirten Özkul, insan-hayvan etkileşimine yönelik çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

"Hayvan destekli terapiler" konusunda yoğunlaştıklarını ve bu amaçla İnsan Hayvan Etkileşim Derneğini kurduklarını ifade eden Özkul, şöyle devam etti:

"Otistik çocuklara 'hayvan destekli terapiler' eşliğinde uygulanacak akıllı çizim tanıma sistemleri bilgisayar programı, henüz yazım aşamasında. Diğer araştırma tekniklerinden bağımsız olarak bu programı kullanıp otistik çocukların terapiler sonrası gelişimlerini ölçmeyi hedefliyoruz. Askeri alanda ve eğitimde kullanılan bu sistem, dünyada ilk kez hayvan destekli terapilerde denenecek. Bu sistem sayesinde duyguları ve akademik ilerlemeyi, bilgisayar tabanlı bir yöntemle değerlendirmeyi amaçlıyoruz."

Türkiye'de hayvan destekli terapilerin, yeni ve gelişmekte olan bir tedavi yöntemi niteliğiyle yürütüldüğüne dikkati çeken Özkul, bilgisayar mühendislerinden yardım alarak literatüre veriler sağlamaya çalışacaklarını anlattı.

-Projenin uygulanmasına aralık ayında başlanacak

"Bu bilgisayar programı sayesinde sadece Türkiye'de değil, dünyada yeni bir iş birliği amaçlıyoruz'' ifadesini kullanan Özkul, bir ilke imza atmayı planladıklarını kaydetti.

Özkul, bu çalışmanın sadece Türkiye'de değil, dünyada da bir ilk olma potansiyeline sahip olduğu bilgisini verdi.

Çizim tanıma programlarıyla engellilerin yaptığı çizimler üzerinden buna uygun bilgisayar programlarını da kullanarak otistik çocukların eğitim öğretim ve gelişme düzeylerini kaydetmek istediklerine işaret eden Özkul, şöyle konuştu:

"Yeni gelişen bir teknoloji. Biz bunu hayvan destekli terapiye uyarlamak istedik. Amacımız da şu; otistik çocuklarımıza yönelik bu faaliyetlerimizi gerçekleştireceğiz. Aynı yaş grubundan otistik rahatsızlığı olan çocuklarımızın bir kısmı kontrol grubu, bir kısmı da uygulama grubu olacak. Uygulama grubu için bir program çerçevesinde çocuklarımızı ziyaret edeceğiz. Bu ziyaretlerde terapistler bize köpeklerle nezaret edecek. Bu ziyaretler sonrası onlardan çizimler yapmalarını isteyeceğiz. Kontrol gruplarında, yani ziyaretlerde köpek bulundurmadığımız gruplarda da benzer isteklerimiz olacak. Üç ay sonra da bir değerlendirme yapacağız."

Otistik çocukların konsantrasyonlarını ve köpek eşliğinde terapiste olan yoğunlaşmalarını artırarak, çizimlerden ilerlemeyi pozitif anlamda kaydetmeyi hedeflediklerini anlatan Özkul, bunun dünyada ilk kez uygulanacağını sözlerine ekledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğünün de destek vereceği projenin uygulanmasına aralık ayında başlanacak.

Kaynak: AA