Çağlayan: İhracat Yamadığımız Mikronezya ve Nauro Kaldı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Dünyada ihracat yapmadığımız sadece Mikronezya ve Nauro ülkeleri var.

Bu yıl, bu ülkelere de ihracat yaparak dünyanın her ülkesine ihracat yapmış olacağız." dedi.

Bakan Çağlayan Londra Borsası'nın açılışından sonra yaptığı kısa konuşmada, Türkiye'nin artık kendine güvenen ve dünyanın her yanına ihracat yapan bir ülke durumuna geldiğini vurguladı.
Türk ihracatçılarının 241 gümrük bölgesine ihracat yaptığına dikkat çeken Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü: "İhracat yapmadığımız iki ülke var: Mikronezya ve Nauro. Bu ülkeleri ben de bilmiyordum. Haritadan baktım ve Asya Pasifik'te iki çok küçük ülke. Bir tanesinin yüzölçümü 30 kilometrekare, diğerinin 700 kilometrekare Bu iki ülkeye de bu sene ihracat yaparak dünyada ihracat yapmadığımız hiçbir ülke bırakmamış olacağız."
Türkiye ekonomisinin son yıllarda büyük büyüme gösterdiğine dikkat çeken Çağlayan, "Türkiye'nin makro ekonomik göstergeleri AB ülkeleriyle mukayese edilmeyecek kadar iyi durumda. 2012 yılı bütçe açığı milli gelirimizin yüzde 2'si. AB'den 21 ülkesinden daha iyi durumdayız bu konuda." diye konuştu.

2012 yılında İstanbul Borsası'nın 'Dünya yatırım yapılabilir borsalar liginde' şampiyon olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, "Böyle bir şampiyonluğumuz da var. Borsamızda işlem yapan şirketlerin piyasa değeri 201 milyar dolardan 209 milyar dolara yükseldi. Kriz sırasında AB borsalarındaki birçok şirket değer kaybederken Türkiye'dekiler değer kazandı."
"Türkiye'nin de artık bir ekonomi başarı öyküsü var." diyen Çağlayan, 2008 ekonomik krizinden bu yana bunun test edilip onaylandığını vurguladı. Çağlayan, "Şu anda işler yeşile, yani iyiye gidiyor. Ancak kırmızıya, yani kötüye giderse sorumluluk bana ait değil; onu Fitch'e soracaksınız." diyerek derecelendirme kuruluşu Fitch'i eleştirdi.

Borsa İstanbul'un 2012 yıl sonu itibariyle Dünya Borsalar Federasyonu'na üye gelişmekte olan ülke borsaları arasında da 8. sırada yer aldığını da vurgulayan Çağlayan, "Bu da Türkiye açısından önemli bir kriter. Bugün gelmiş olduğumuz seviye son derece önemli ama yetersiz görüyoruz." dedi.

Geçen yıl Türkiye’ye 32 milyon turistin geldiğini kaydeden Çağlayan, "Turizm alanında İngiltere'yi geride bırakarak Avrupa'nın 4., dünyanın da 6. büyük turizm destinasyonu olduk. Geçen yıl Türkiye dünya hizmet ihracatında 44.2 milyar dolar ile dünya 17.si oldu." şeklinde konuştu.