Arap Büyükelçilerinden Türk İşadamlarına Yatırım Daveti

İçel'de bir araya gelen 17 Arap ülkesinin büyükelçi ve diplomatları Türk işadamlarından ülkelerine yatırım yapmalarını istedi.

Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği'nin (TURAB) ‘Arap Birliği İçel’de’ etkinliği kapsamında 17 ülkeden büyükelçi, müsteşar ve maslahatgüzarları İçel’de buluşturdu. Etkinlik kapsamında Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde toplantı düzenlendi.

Arap Birliği Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Mohamed El Fatah Naciri burada yaptığı konuşmada tarihi bir gün yaşadıklarını belirtti.

Bu ziyaretlerin ilişkilerin daha iyiye gitmesi için başlangıç olduğunu ifade eden Naciri, birliğin Türkiye ile ilişkilerinin son dönemde pekiştiğini kaydetti.

Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla 2004 yılında bir mutabakat imzaladıklarını hatırlatan Naciri, "Bu gelişmeyi 2007’de bir çerçeve anlaşması imzalayarak sürdürdük. Daha sonra ise 2010 yılında Türk-Arap İşbirliği Formu’nu düzenledik. Geçen yıl 5’incisi İstanbul’da yapılan formun, 6’ıncısı da bu yıl Hartum’da gerçekleştirilecek. Tüm bu etkinlikler olumlu sonuçlar doğurmuş, özellikle ticari ilişkilerde olağanüstü gelişmeler yaşanmıştır. O dönem Arap ülkeleri ile Türkiye arasında 2 milyar dolar olan ticaret hacmi bugün yıllık 34 milyar dolara çıkmıştır." diye konuştu.

Bölgede herkesin bildiği olaylara rağmen yatırımlar ve ticaret hacminin hiç gerilemeyerek olağanüstü şekilde gelişmeye devam ettiğini vurgulayan Naviri, "Tek dileğimiz Türk ve Arap dünyasındaki ilişkilerin aynı şekilde devam edip, refah ve istikrara katkı yapmasıdır. Türkiye bizim için önemli bir örnektir. Türkiye ekonomik olarak bir mucize gerçekleştirmiştir.” ifadesini kullandı.Kuveyt Büyükelçisi Abdullah Abdulazeez Al Duwaıkh ise Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin sadece ekonomik anlamda değil her alanda kendini gösterdiğini kaydetti.

Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok derin köklere sahip olduğunu belirten Büyükelçi Duwaıkh, “Bizim birlikteliğimiz çıkarlara dayalı bir ilişki değil. Tarihi, dini bağlarımız söz konusu. Köklerimiz aynı. İlişkilerimiz 400 yıldır devam ediyor. Tüm bunlar ortak tarihi gösteriyor.” diye konuştu.

Ticari ilişkilere de değinen Duwaıkh, ekonomik ilişkilerde büyük bir sıçrama yaşandığını belirterek, “Türkiye ve Arap ülkelerindeki gelişmeler olağanüstü biçimde ilerliyor. Örneğin 8 yıl önce Türkiye ile Kuveyt arasındaki ticaret hacmi 300 milyon dolardı, bugün ise bu rakam 4 milyar dolara ulaşmış durumda. Türk özel sektörünün 1980’li yıllarda 5 milyar dolar olan yatırımları ise bugün 25 milyar doları geçti. Özellikle bankacılık alanındaki bu yatırımlar her geçen gün devam ediyor. Tüm bu veriler Türk ekonomisine güveni gösteriyor. Türk ekonomisi işbirliğini hak ediyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'deki inşaat şirketlerini Arap ülkelerine yatırım yapmaya davet eden Duwaıkh şunları söyledi: “Özellikle altyapıya yönelik yatırımlar bekliyoruz. Hükümetlerin temsilcileri olarak bizler, özel sektörü, işadamlarını destekler, kapıları açar, engelleri kaldırırız. Türk halkına Arap ülkelerinin yanında durduğu, Filistin davasına, Suriyeli sığınmacılara gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz. Soylu Türk halkının içten davranışları bunlar. Araplar ile Türkler kendimizi bir olarak, birbirimizin uzantısı olarak görmekteyiz. Aynı yolda yürüyoruz. Ortak projeler üretebilir, istihdam sağlayabiliriz. Ekonomi siyaseti geliştirir, yönlendirir. Varmak istenen amaçlar ekonomiyi güçlendirerek hayata geçer. Gösterdiğiniz ilgi ile utandırdınız bizi, Türk halkına da bu yakışırdı.” İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da çok önemli ve tarihi bir gün yaşadıklarını kaydetti.

Etkinlik sonunda Vali Güzeloğlu, Kuveyt Büyükelçisi Abdullah Abdulazeez Al Duwaıkh ve Arap Birliği Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Mohamed El Fatah Naciri ile programa destek olanlara plaket verdi.