Bakan Yıldız, Erbil'de Petrol ve Gaz Konferansı'na Katıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Erbil kentinde düzenlenen “Kürdistan-Irak Petrol ve Gaz Konferansı”na katıldı.


Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve uluslararası enerji firmalarının temsilcileri, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve Iraklı yetkililerin katıldığı konferans, Bölgesel Yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani’nin açılış konuşmasıyla başladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin yaptığı petrol anlaşmalarının Irak anayasasına uygun olduğunu belirten Barzani, Kürtlerin bu anlaşmaları yapmaya hakkı olduğunu ve bundan geri adım atmayacağını belirtti.

Barzani, Türkiye ile imzalanan anlaşmaların yasal zeminde yapıldığını ve hem bölgenin hem Irak halkının menfaatlerine uygun olduğunu ifade etti.

Anlaşmaların “yeni bir Irak” için başlangıç olduğunu belirten Barzani, Bağdat hükümetinin kaygı duymasına gerek olmadığını vurguladı.

Konferansın ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Tabii Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami ile ortak basın toplantısı düzenleyen Taner Yıldız, Irak’tan Türkiye’ye petrol ihracatı için çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmaları hem bölgesel Kürt yönetimi hem de Bağdat’taki merkezi hükümet ile “üçlü işbirliği” içinde gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ve Neçirvan Barzani ile işbirliği konusunda üçlü olarak açıklayacakları ortak metin üzerinde çalıştıklarını ifade eden Yıldız, bir yanlış anlaşılmaya yol açmaması için metni üç ayrı dilde okuyacağını belirtti.

Yıldız, daha sonra İngilizce, Türkçe ve Arapça olarak, "Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden Türkiye'ye petrolün ticari ihracatı için Irak merkezi hükümetinin de rızasını almayı ve bütün tarafların yararına olacak üçlü bir işbirliği projesi başlatmayı arzuluyoruz" ifadesini kullandı.
Kaynak: İHA