Afyonkarahisar’da 2013 Yılında 450 Yangın Meydana Geldi

Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürü Murat Gürsan, 2013 yılında müdürlülüğün kentte çeşitli nedenlerden kaynaklanan yaklaşık 450 yangına müdahale ettiğini kaydederek, bu yangınların çoğunun insan kaynaklı, dikkatsizlik ve tedbirsizlikten kaynaklandığına dikkat çekti.

Afyonkarahisar’da 2013 Yılında 450 Yangın Meydana Geldi

Kentte 2013 yılından meydana gelen yangınların ortalamasının geçen yıllarla kıyaslandığı zaman hemen hemen aynı olduğunu söyleyen Gürsan, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2013 yılında da arazi, ot yangını diye adlandırılan grubun 283 ile ilk sırada geldiğini söyledi.

Diğer yangın grupları hakkında da bilgilere veren Gürsan, kentte 2013’de 85 ev yangını, 13 imalathane ve iş yeri yangını, 23 araç yangını, 5 odun-kömür deposu yangını ve elektrik kontağı gibi çeşitli nedenlerden çıkan 35 yangının meydana geldiğini kaydetti.

Yangınlara Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nde görevli 64 personel ve 12 itfaiye aracı ile müdahale edildiğini belirten Gürsan, “Personellerimiz 24 saat esasına göre 3 grup halinde çalışıyorlar. Yapılan işin ne denli önemli olduğunun bilincinde olan personellerimiz, bazen mesai saati gözetmeden fedakarca çalışıyorlar. Müdürlüğümüzün araç-gereç konusunda da herhangi bir sıkıntısı bulunmamakla beraber, 12 itfaiye aracımız bulunmakta. Ayrıca kentimizin tarihi dokusundan dolayı bir çok bölgesinde bulunan dar sokaklardan geçebilecek şekilde tasarlanmış itfaiye araçlarımızda bulunmakta. İhbar aldığımız anca personelimiz ile hızlı bir şekilde yangın bölgesine ulaşıyor ve yangınlara müdahale ediyoruz” dedi.

“YANGINLAR BAZEN ÇOK BÜYÜK FELAKETLERİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR”
Kentte meydana gelen yangınların çıkış nedenlerine bakıldığı zaman insan unsurunun ön planda olduğunu kaydeden Murat Gürsan, yangınların çoğunun dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu meydana geldiğini belirtti.

Kentte yangınların yaz mevsiminde daha fazla arttığına da dikkat çeken Gürsan, bunun da nedeninin sıcak havalara bağlı arazi, ot yangınları olduğunu kaydetti.

Kışın ise sıklıkla baca yangınlarının meydana geldiğini söyleyen Gürsan, “Yangınların geneline bakıldığı zaman insan unsurunun ön planda olduğunu görmekteyiz.
Öyle ki, çoğu zaman dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu çıkan yangınlar bazen çok büyük acı ve felaketleri de beraberinde getiriyor. Mesela yazın çoğunlukla meydana gelen arazi, ot yangınlarının kaynağını bakıldığı zaman, bilinçsiz bir şekilde anız yakan tarla sahipleri yada dikkat edilmeden yakılan ve ardından söndürülmeden gidilen mangal ateşleri karşımıza çıkıyor. Kışın meydana gelen baca yangınlarında ise baca temizliği kurallarına uyulmadığını görüyoruz. İnsanlar yangın konusunda ne kadar bilinçlenirse, felaketlerin önüne de o denli geçilmiş olur. 2013 yılını tamamlamaya hazırlandığımız şu günlerde dileğimiz, yangınsız geçilen bir yenil yıl olmasıdır” diye konuştu.

Kaynak: İHA