'İnsan Hakları Müzesi' İçin Gül ve Erdoğan'a Mektup Gönderdiler

Beyoğlu'nda toplanan sivil toplum kuruluşları üyesi bir grup, Diyarbakır 5 Numaralı Askeri Cezaevi'nin müzeye dönüştürülmesi için eylem yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a mektup gönderen eylemciler, cezaevinin insan hakları müzesi yapılmasını istedi.Aralarında 78’liler girişimi ve 12 Eylül’ü Yargılama Platformu’nun da bulunduğu bazı gruplar, Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. '12 Eyül darbecileri ve Diyarbakır Cezaevi’ndeki vahşetin sorumluları yargılansın' yazılı pankart açan eylemciler adına basın açıklamasını Mustafa Sütlaç okudu. 12 Eyül darbesinin Türkiye toplumunda insani değerler ve demokratik hak ve özgürlükleri yok etmeye dönük olduğu belirtilerek baskı ve terör rejimi kurulduğu ifade edildi. 12 Eylül rejimi ile hesaplaşmayı yıllardır gündeme getirdiklerini belirten Sütlaç, Diyarbakır 5 Numaralı Cezaevi’nin insan hakları müzesi olması için tarihi bir adım attıklarını ifade etti.

Sütlaç, “Diyarbakır 5. Numaralı cezaevinde yaşananlar halktan gizlenmiştir. Toplumun cuntacı işkencecilerin kendi adına işledikleri suçları bilmesi ve hesaplaşması, haklarımızın birlikte yaşaması için bir zorunluluktur” dedi.

Sütlaç ayrıca, çeşitli sivil toplum kuruluşları olarak Diyarbakır 5 numaralı cezaevi gerçeği ile hesaplaşmak ve adalet istediklerini de sözlerine ekledi. Grup, basın açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a konuyla ilgili mektup gönderdi .