'Otomotiv Test Merkezi, Karacabey Tigem Arazisine Kurulmalı'

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, Otomotiv Test Merkezi'nin Karacabey'deki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazisine kurulması için girişimleri hızlandırdıklarını belirterek, "Test merkezi tarım yapılamayan alana toplam arazinin yüzde 3'üne kurulacak.

Tesisin yüzde 85'i yeşil alan olacak" dedi.

Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) ‘Otomotiv Test Merkezi’ için Antalya ve Bursa’yı uygun bulması uzun süredir kamuoyunun gündemini meşgul ediyor. 120 milyon Euro'luk dev yatırım için Bursa-Antalya kapışması devam ederken konu ile ilgili açıklama AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk’ten geldi.

MERKEZ KESİNLİKLE BURSA’DA KURULMALI
Test merkezinin, ülkenin otomotiv sanayinde lokomotifi olan Bursa’da kurulması gerektiğinin altını çizen Milletvekili Öztürk, “Ülkenin en büyük otomotiv kuruluşları Bursa’da yatırım yapıyor. Antalya turizm kentiyken Bursa ise otomotiv sektörünün kalbini oluşturuyor. Bursa otomotiv sektörünün üssü olmakla birlikte gerekli teknik elemana da sahip. Ayrıca Bursa Teknik Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi de bu anlamda sanayi sektörüyle işbirliğine hazır. Bu yüzden test merkezi kesinlikle Bursa’da kurulmalı” dedi TEST

MERKEZİ ÇEVREYE ZARAR VERMEYECEK
Otomotiv test merkezinin Bursa’da kurulması için her türlü çabayı sarf ettiklerini vurgulayan Öztürk, “TİGEM’in arazisi bu proje için gayet uygun ve hazır bir durumda bekliyor. Yatırım için TİGEM arazisinin 3. Sınıf tarım arazisi olan bölümü kullanılmakla birlikte test merkezinin kurulduğu alanın yüzde 85’i ağaçlandırılarak yeşil alan haline getirilecek. Dolayısıyla TİGEM ve çevresine asla zarar vermeyecek. Bu konuda Tarım Bakanlığı ve Yüksek Planlama Kurulu nezdinde girişimlerde bulunuyoruz. 87 bin dönümlük alanın yüzde 3'üne tekabül eden 3 bin dönümlük arazi test merkezine yeterli olacak. Bu alanın da büyük kısmı yeşillendirilecek. Başta BTSO olmak üzere Bursalı girişimciler bunu istiyor. Projenin maliyeti ise 120 milyon Euro olarak hesaplanıyor” diye konuştu.

BURSA’NIN SANAYİ KONSEPTİ DEĞİŞECEK
Bursa’nın her anlamda bu yatırımı hak ettiğine vurgu yapan Milletvekili Öztürk, yapılacak AR-GE çalışmalarıyla da Bursa’nın mevcut sanayi konseptinin değişeceğine dikkat çekti. Test merkezinin Bursa’nın yanı sıra Türkiye ekonomisine de büyük katkı sağlayacağına dikkat çeken Mustafa Öztürk, “İlimiz bu dev yatırım için gerekli teknolojiye sahip. Bir tek yatırım için verilecek kararı bekleyeceğiz. Bu girişim Türkiye'nin yerli otomobil markası yolculuğuna da ışık tutacak.” diye konuştu.

Karacabey'deki TİGEM'de aşırı kireçli tarım yapılamayan araziler bulunuyor. Test pistinde kullanılacak arazi de buraya öngörülüyor. Tigem'in şu anda 40 bin dönüm tarla arazisi, 9 bin dönüm bahçe arizisi, 11 bin dönüm yem bitkileri, 15 bin dönüm de tabi merası bulunuyor. Kültürdışı arazi yani tarımda kullanılmayan arazisi ise 12 bin dönüm civarında. TSE ise 3.sınıftaki 12 bin dönümün 3 bin dönümüne talip oluyor. Eğer bu arazi onaylanırsa kamulaştırma sorunu yaşanmayacak. 1 Mart 2001 yılında açılan Jokey Kulubü'ne ait arazi ise 5 bin dönümü kapsıyor. Burada ise 816 atlık bir işletme bulunuyor .
Kaynak: İHA