Güney Afrika, Nelson Mandela'nın 94. Yaş Gününü Kutluyor

Milyonlarca Güney Afrikalı, Nelson Mandela’nın 94. yaş gününde sabahın erken saatlerinden itibaren “İyiki doğdun Madiba” şarkısını söylemeye başladı.

Mandela’nın siyahların özgürlüğü için 67 yıllık mücadelesini temsilen yüzbinlerce Afrikalı 67 saat gönüllü çalışarak efsane liderlerine doğum günü hediyesi sunuyor.BM’nin, Nobel Barış ödüllü liderin doğum gününü olan 18 Temmuz’u Uluslararası Nelson Mandela Günü ilan etmesiyle başta Güney Afrika hükümeti ve sivil toplum kuruluşları da Mandela için çeşitli etkinlikler düzenliyor.
Johannesburg’ta medya destekli sivil toplum örgütü LEAD SA, bir spor kulübünde düzenlediği etkinlikte teneke evlerden taşıdığı fakir çocuklarla Mandela’nın doğum günü pastasını kesti. “İyi ki doğdun Mandela” şarkısını söyleyen çocuklara spor kıyafetleri hediye edildi ve kahvaltı ikram edildi. Programın ilerleyen saatlerinde Mandela’nın torunu Ndaba Mandela dedesinin 94. yaş günü pastası ile salona girince izleyicilerden büyük alkış aldı. Cihan Haber Ajansı’na konuşan Ndaba Mandela, “Merhaba Türkiye. Bugün LEAD SA’ın organizasyonunda Saheti School’da Mandela’nın doğum günü için biraraya geldik. Saheti, teneke evlerden fakir çocukları buraya getirdi. Onlara spor kıyafetleri hediye etti ve karınlarını doyurdu. Daha sonra Saheti’nin öğrencileri ile fakir çocuklar futbol maçı yaptılar. Mandela’nın doğum günü için yapılan bu organizasyon fakir çocuklarla biraraya gelindiği için Mandela’nın gerçek ruhunu yansıttı.” dedi.

2011’den beri iki kez hastaneye kaldırılan Mandela, bugünlerde doğduğu Doğu Cape eyaletindeki Qunu köyünde dinleniyor. ABD'nin eski Başkanı Bill Clinton da kızı Chelsea ile Qunu’yu ziyaret ederek efsane lidere doğum günü sürprizi yaptı.Ajax Cape Town ile karşılaşmak için takımını Güney Afrika’ya getiren Manchester United teknik direktörü Alex Ferguson da “İyi ki doğdun Mandela” şarkısını söyledi ve doğum günü pastasını kesti. Hayatını beyazların ırkçı rejimine karşı mücadeleye adayan Mandela 27 yıl hapis yattı. 1990'da serbest bırakılan Mandela, 1994’te demokratik Güney Afrika’nın ilk devlet başkanı seçildi. Nobel Barış Ödüllü Mandela, 1999’da görevi devrederek sivil hayatı seçti.