Bakan Çağlayan: Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığını Tanımıyoruz

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Kıbrıs’ın AB’nin dönem başkanlığını tanımadıklarını ve tanımayacaklarını belirtti.

Zafer Çağlayan, Mersin HiltonSA Oteli'nde gerçekleştirilen '3. Akdeniz Ticaret ve Liman Kentleri Kongresi' kapsamında düzenlenen 'Dünyanın Deniz Yolları Akdeniz'de Kesişiyor' konulu oturumda yaptığı konuşmada, üzerinde bulundukları coğrafyada barışın hâkim olması için çalıştıklarını belirtti.

Türkiye'de Türkiye'ye muhalefet etmenin ayrı, siyasi iktidara muhalefet etmenin ayrı şeyler olduğunu vurgulayan Çağlayan, “Bunun örneklerini kısa bir süre önce gördük. Hatırlayın S&P, bana göre SS&P, yani çifte standart S&P bunları yaparak kendi karizmasını çizdi.” diye konuştu.

AB'nin iki yüzlü ve riyakâr olduğunu ifade eden Çağlayan şunları kaydetti: ''AB'nin iki yüzlülüğünü ve riyakarlığını, Türk TIR'larına konulan kotalarda, Avrupa'nın Serbest Ticaret Anlaşması'ndaki farklılıklarda görüyoruz. Bakın, AB'nin dönem başkanlığını sözüm ona Güney Kıbrıs yapacak. Altına imzamı atarak söylüyorum; Türkiye olarak biz bu dönem başkanlığını tanımıyoruz, tanımayacağız. Bu dönemde de her türlü ikiyüzlülüğe rağmen, görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB dönem başkanlığına oturtulmasını, hani biz 23 Nisan'da çocuklarımızı koltuklarımıza oturturuz ya, biz de öyle değerlendireceğiz.''KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da KKTC ekonomisinde hizmetler sektörünün önemli bir yeri olduğunu ifade etti.

Atun, turizm alanında 2009 yılından bu yana istikrarlı gelişmenin hızla devam ettiğini vurguladı.KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner ise adada kesin ve kalıcı bir çözüm için çalışmaları sürdürdüklerini ancak Türk ulusunun her zamanki hoşgörüsü yanında Güney'den herhangi bir el uzanmadığını ifade etti.

Dış dünya ile temaslarının Türkiye tarafından sağlandığını anlatan Saner, “Bu çerçevede ciddi adımlarla yürüdüğümüzü ifade etmek istiyorum.'' dedi.

Konuşmaların ardından Mersin Deniz Ticaret Odası ile İskenderiye Deniz Ticaret Odası arasında işbirliği anlaşması imzalandı.