Expo Görevlisi Heckman İzmir'de

Almanya’nın Hannover kentinde 2000 yılında gerçekleştirilen EXPO 2000’in Yönlendirme ve Organizasyon Komitesi’nin en üst düzey yetkilisi olarak görev yapan Sepp Heckmann, "EXPO'da daha önce hiç yapılmamış şeyleri yapmanız gerekiyor.

Özgün olmak önemli. Eğlenceyi de hep dorukta tutmak şart" dedi.

EXPO 2000’in Yönlendirme ve Organizasyon Komitesi’nin en üst düzey yetkilisi olarak görev yapan Sepp Heckmann, EXPO tecrübelerini paylaşmak için Egeli Genç İş Adamları'nın Hilton Otel'de düzenlediği toplantıya katıldı.

İzmir’i gezme fırsatı bulduğunu ifade eden Heckmann, "İzmir EXPO’nun yerini gezdim. İzmir, EXPO için ideal bir yer. Daha iyi bir yer düşünemiyorum. İzmir bunu hak ediyor. Bir ekonomi merkezi, bir metropol; iklim şartları da uygun. İzmir, EXPO için harikulade bir şehir. Burada 2020'de EXPO'yu ziyaret etmek isterim" diye konuştu.

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) tecrübelerini aktaran Heckmann, "EXPO Genel Sekreterliği'ne gittim, Dedim ki: 'Hannover kentine EXPO için başvurmak istiyorum.' 'Herşey iyi güzel ama rakiplerinizi biliyor musunuz' dediler, 'Hayır, bilmiyorum' dedim. Bunun üzerine rakip şehirlerden bahsettiler. Bu şehirlerin yanında Hannover şanslı değil diye düşündüm ve üzüldüm. Genel sekreter 'sizin şansınız var, dayanın, sonuna kadar dayanın' dedi.

Organizasyon içerisindeki bütün süreçleri biliyordu. Başvurularını çeken ülkeler oldu. Son ana Toronto ve Hannover kaldı. 36 ülke 'Almanya'ya oy vereceğiz' dedi.

Kanadalılar da 'Üzgünüz, biz kazanacağız; bize 36 ülke söz verdi' dedi.

Toplamda 41 ülke vardı. Çok heyecanlı bir seçimdi. Gizli oylama yapıldı. En sonunda 1 oy farkla kazandık. Hayatımın en heyecan verici anlarıydı. Bütün bunların yanında şans da önemli" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ 20 YILIN DEĞİŞİMİNİ EXPO İLE YAŞAYABİLİRİSİNİZ" Altyapısı sağlam olmayan kentlerin EXPO ile dönüşebildiğinin altını çizen Hecmann, “İzmir'e benzer bir durum bizde de vardı. Kötü bir altyapımız vardı. Sonra şunu düşündük: İlerisini nasıl parlak yapabiliriz, rekabet gücü olacak şehir nasıl yapabiliriz. İzmir için de yine aynı durum var diyebiliriz. Önümüzdeki 20 yılın değişimini EXPO ile yaşayabilirsiniz. İnsan, doğa ve teknik konumuzdu. Bir denge içinde olmalıydı. Çok iyi argümanlarımız vardı. EXPO şirketi kurduk. EXPO'ya hep özgün, daha önce hiç yapılmayan çalışmalar yaptık. EXPO'ya gitmek insana zevk vermeli, eğlence sağlamalı. Gençlerin hertürlü etkinliğe katılmaları gerekiyor. Yapılarımızın yüzde 90'ını EXPO bittikten sonrada kullandık. Fuar şirketi olarak uzun zamanlı planlarımızı tamamladık. EXPO ziyaretleri için analiz yaptık. 'Bütün Avrupalıların yüzde 55'i araba ile buraya gelebilirler’ diye plan yaptık. Yepyeni yollar, tren rayları oluşturduk. Hızlı trenle EXPO alanına gelinebiliyordu. Park yerleri oluşturduk. EXPO'lardaki ziyaretçi sayıları birbirine benziyor.Bizim için en önemli olan EXPO bittikten sonra da sürdürülebilmesiydi" ifadelerini kullandı. FİNANSAL DESTEĞE VURGU EXPO'nun gerçekleştirilmesi için katılımcı şirketler ve dünya partnerlerinin finansal destek sağlaması gerektiğini söyleyen Heckmann; "Katılımcı şirketler, dünya partnerleri finansal imkan sağladılar. Bu sayede EXPO gerçekleştirildi.

Çok yüksek miktarlar sağladılar. Sizin için de önemli, doğru ortakları bulmanız gerekiyor. Sizin için de özel bir konu ve çok fazla para ödenecek. EXPO'nun izlenmesi, desteklenmesi gerekiyor. Türkiye başvuruyor, İzmir değil. Hükümetten destek alabilirseniz başarabilirsiniz. Hem ülke hem bölge hem şehir için yapılan yatırımlar önem arz ediyor" şeklinde konuştu.

MEDYANIN DESTEĞİ Medyanın desteğine vurgu yapan Heckman, "Biz Hannover'de hata yaptık, basını yanımıza almadık. EXPO'ya karşı olumsuz düşünce olursa son derece zor oluyor. Hannover’de 'EXPO'ya hayır' diye faaliyet oldu, EXPO'yu engellemek istediler, saldırıda bulundular. Halk oylamasına karar verildi.

Böylece EXPO kabul edildi" diye konuştu.

EXPO'YA ÖVGÜ Şimdiye kadar hiç yapılmamış projeler yapılması gerektiğinin altını çizen Heckmann, " EXPO konusunun küresel olması gerekiyor. EXPO farklı bir organizasyondur. Öyle bir tema seçmeniz gerekiyor ki o tema yepyeni fikirler ortaya koysun. Birçok bilimsel tema konusunun yanında insanların eğlenmesi gerekiyor. Yapılan binaların sürdürebilirliği çok önemli. Bütün altyapının tekrar kullanılmaya devam edilmesi lazım. Bütün bu tesislere daha sonra ne yapacağınızın bilinmesi gerekiyor" dedi.

ÖZGÜNLÜK VE EĞLENCE EXPO'da daha önce hiç yapılmamış şeyleri yapmak gerektiğini söyleyen Heckmann, "Özgün olmak önemli. Eğlenceyi de hep dorukta tutmak şart" ifadelerini kullandı.

Heckmann, iş adamlarının İzmir’in EXPO'yu kazanması çalışması gerektiğini belirterek, "Birinin EXPO için görevlendirilmesi gerekiyor. Bu kişinin başka hiçbirşey yapmaması, sadece EXPO'ya odaklanması gerekiyor. BIE üyelerini kendisi için kazanabilen, heyecan sahibi, tutkulu birinin başkan olması gerekiyor. Umarım bu heyecan sahibini bulacaksınız. O zaman EXPO'yu kazanmak için herşeye sahip olabilirsiniz" diye konuştu.

Egeli İş Adamları Derneği Başkanı Temel Aycan Şen ise, "Egeli iş adamları olarak birşeyler yapmaya çalışıyoruz. EXPO komitesi çalışmasına da burada start verdik. EXPO 2020 ile ilgili üzerimize düşen görevleri yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA