Ukrayna’daki Hıristiyanlar Söğütlü Pazar Bayramını Kutluyor

Ukrayna’da en yaygın Hıristiyanlık mezheplerinin mensupları Ortodokslar ve Grek Katolikleri bugün “Verbna Nedilya – Söğütlü Pazar” bayramını kutluyor.

Ukrayna’daki Hıristiyanlar Söğütlü Pazar Bayramını Kutluyor
Mevcut kilise takvimine göre, yıl içinde kutlanan 12 bayramdan birisi olan Söğütlü Pazar, Hz. İsa’nın Kudüs’e girişini temsil ediyor. Mevcut Hıristiyanlık akidesine göre Hz. İsa Peygamber - yine aynı akideye göre – çarmıh hadisesinden birkaç gün önce eşek (bir rivayete göre katır) sırtında Kudüs’e giriyor. Burada artık kendisini tanıyanlar ve inananlar onu karşılayıp ezgiler işliğinde geçeceği yollara palmiye dalları sererek “hoş geldin” diyorlar. Ukrayna’da bayramın adı palmiye yerini alan söğüt dallarından geliyor. Ayrıca, Ukrayna’nın kadim kültüründe, baharın geldiğini belirten benzer bayramlar da eskiden beri kutlanırmış.

ORUCUN BİTİMİNE 7 GÜN KALDI
Bugün dindar Ortodokslar ve Grek Katolikleri kiliselere gidip söğüt dallarını kutsatırlar. Ayrıca kırk günlük büyük oruç zamanı ile çakışması nedeniyle, hayvansal gıdalar orucu kısmen ihmal edip balık gibi et ürünleri yerler. Riyazet yapanlar için kalan Son yedi günlük kısmı en serttir. Yedi günlük inziva Sonunda Hz. İsa’nın (A.S.) göğe yükselişi, yani “Paskalya Bayramı” kutlanır.