Avustralya Muharip Gaziler Bakanlığı Müsteşarı Campbell Açıklaması

Avustralya Muharip Gaziler Bakanlığı Müsteşarı Ian Campbell, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna'yı makamında ziyaret etti.

Tuna, Çanakkale Savaşları'nın 97. yılı törenleri kapsamında ziyaretlerin gerçekleştiğini belirterek, 2015'e yaklaştıkça bu törenlerin daha da öneminin artırmasını beklediklerini söyledi.

''Kendileri bu zamana kadar aramızda süregelen karşılıklı işbirliği, dayanışma ve yardımlaşmadan dolayı çok memnuniyet duyduklarını, bunun sürdürülmesini beklediklerini ifade ediyorlar'' diyen Tuna, dost ülkeler olarak artık sürekli iş birliğini, barış ve dostluk mesajlarını birlikte vurguladıklarını ifade etti.

Anma törenlerinin herhangi sorunla karşılaşmadan güzel geçmesi temennisinde bulunan Tuna, Valilik olarak her türlü hazırlığı yaptıklarını bildirdi.

Vali Tuna, bugün tören provasını yaptıklarını kaydederek, ''Tören alanını da gezmiş durumdayız. Birlikte Çanakkale'ye ülkemize yakışır şekilde törenleri icra etmeye devam edeceğiz'' diye konuştu.

Avustralya Muharip Gaziler Bakanlığı Müsteşarı Ian Campbell de ilk defa 97 yıl önce Türkiye ve diğer ülkelerin birbirleriyle karşı karşıya geldiklerini hatıratarak, ''Eminim o zaman birbiriyle savaşan insanlar, bugün burada dost bir şekilde birbirimizle toplantılar yaptığımızı, törenler yaptığımızı bilselerdi çok memnun olurlardı'' dedi.

Bu hafta önce Türk törenleri daha sonra da Avustralya ve Yeni Zelanda törenlerinin icra edileceğini söyleyen Campbell, törenler için Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer ülkelerden birçok gencin Türkiye'ye geleceğini belirtti.

Campbell, ''Herkesin ve basının önünde Valiliğe ve diğer Türk yetkililere, bizlere gösterdikleri işbirliğinden dolayı teşekkür etmek istiyoruz. Bu işbirliğini sadece iki kelimeyle açıklayabilirim: Çok mükemmel işbirliği gösteriyorlar'' şeklinde konuştu.

Bu sene 25 Nisan'daki törenlere Avustralya Başbakanı Julia Gillard'ın da geleceğini bildiren Campbell, ''Kendisi, 97 yıl önce 1915'te savaşta hayatını vermiş olan bütün askerlerin anısına katılmak istiyor. Törenlere katılmayı da çok arzuluyor. Sadece kendi askerleri için değil Türk, Yeni Zelanda ve diğer ülkelerin tüm askerlerin anısına gelecekler'' dedi.

Kaynak: AA