Başbakan Yardımcısı Babacan: 'Suriye'de Şu Anda Bir İnsanlık Dramı Yaşanıyor'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Suriye'de şu anda bir insanlık dramı yaşanıyor" dedi.

Bir dizi resmi temaslar çerçevesinde Bosna-Hersek'te bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç'le Devlet Başkanlığı binasında bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra özellikle ekonomik ilişkilerin ele alındığı bildirildi. Görüşmenin ardından Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ortak basın toplantısı düzenledi.

Bir ay önce Türkiye'yi ziyaretinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile önemli görüşmeler gerçekleştirdiğini hatırlatan İzzetbegoviç, 'Bu ziyaretimde Türk yetkililere özellikle ekonomik anlamda işbirliğinin geliştirilmesini rica ettim. Savaş döneminde evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşların topraklarına geri dönmeleri için Türkiye ile tarım alnında işbirliği yapabiliriz. Bu insanları istihdam etmek zor ancak bu insanları toprakları ve evleri bulunuyor oralarda. Tarımalanında işbirliği bu insanların geçimlerini sağlamasına destek olacaktır. Bu alanda Türk yetkililerle neler yapabileceğimizi konuştuk. Sayın Babacan ve Eker ile ayrıca turizm ve enerji alanındaki yatırımları da gözden geçirdik ' dedi.

Türkiye ile Bosna-Hersek'in dost ve kardeş ülke olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Babacan ise, 'Bosna-Hersek'in birlik ve bütünlüğü, refah ve istikrarı için Türkiye olarak elimizden gelen bütün desteği veriyoruz. Biz bu önümüzdeki dönemi Bosna-Hersek için çok önemsiyoruz. Ülkede 16 ay sonra olsa da hükümetin kurulması önemli bir gelişmedir. Bosna-Hersek'in NATO üyeliği sürecinde attığı adımlardan mutluyuz. İnanıyorum ki Mayıs ayında ABD'de yapılacak NATO toplantısında Bosna-Hersek'in üyelik sürecitamamlanmış olacaktır. Türkiye olarak bu ülkenin AB üyeliğini de destekliyoruz. Bosna-Hersek'in siyasi birliği, toprak bütünlüğü bizler için AB için çok önemlidir ' dedi.

''BOSNA-HERSEK'E ENERJİ, YOL VE TURİZM ALANINDA EXİMBANK DESTEK VERECEKTİR '
Bakir İzzetbegoviç'le gerçekleştirilen toplantıda özellikle ekonomik konuların ele alındığını belirten Babacan, ''Bosna-Hersek'e enerji, yol ve turizm alanında yapılacak yatırımlar konusunda Eximbank destek verecektir. Tarım Bosna-Hersek için önemli bir potansiyeldir. Tarım desteği, savaş döneminde evlerini terk edenlerin geri dönüşleri için önemli bir adım olacaktır. Tarım konusunda geri dönenlere uygun ve uzun koşullarda destek vermeye hazırız. Başka türlü finansal destekler de olabilir'' diyekonuştu.

'SURİYE'DE ŞU ANDA BİR İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR '
Basın toplantısında ayrıca Suriye'deki duruma da değinen Babacan, 'Suriye'de şu anda bir insanlık dramı yaşanıyor. Orada yaşanan insanlık dramının boyutlarını herhalde en iyi anlayacak ülkelerden biri Bosna-Hersek. Böyle bir tablo karşısında, Türkiye olarak Suriye halkının yanında olduk. Attığımız her adım uluslararası meşruiyet kapsamında oldu ve böyle de olmaya devam edecektir. Türkiye, uluslararası toplumla Suriye'nin dostları adlı 70 ülke ile birlikte hareket ediyor. Şu anda Türkiye'ye Suriye'densığınan sayısı 15 bini buldu. Ürdün ve Lübnan'a daha fazla sığınmacı gitti. Türkiye kendisine sığınanlara kapılarını açtı, tüm ihtiyaçlarını ve güvenliklerini sağlıyor. Suriye'deki halkın güvenliğinin sağlanması için uluslararası meşruiyet kapsamında Türkiye olarak gereken her adımı atarız'' dedi.
Kaynak: İHA