Esnaf Da İşsizlik Sigortası İstiyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, acilen esnaf ve sanatkârlar için de işsizlik fonu oluşturulması gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Palandöken, “Memurun primini devlet, işçinin primini ise patronu ödüyor. Ancak esnaf ve tüccar primini eğer satış yapar da para kazanırsa kendisi ödüyor. İşler bozulduğunda işçiye işsizlik fonundan belli dönemler için de olsa bir işsizlik sigortası ödenirken, kendi sosyal güvenlik primini yine kendisi ödeyen esnafa nedense böyle bir hak tanınmıyor.” dedi.

Palandöken, kısa süre önce Karadeniz'de yaşanan yağmur ve sel felaketi sebebiyle bir çok esnaf ve sanatkârın iş yerinin su ve çamur altında kaldığını, Van 'da yaşanan depremin ardından ise işyerleri yıkılan ve yeniden kullanılmaz hale gelen esnaf ve sanatkarın bir çoğunun memleketini terk ettiğini hatırlattı. En son Ankara Çıkrıkçılar Çarşısı'nda çıkan yangında 10 esnafın dükkanını ve malını kaydettiğini belirten Bendevi Palandöken, “Bu tür olayları sürekli olarak yaşıyoruz. Her zaman ev ve iş yerlerinin sigorta yapılmasını vurguluyoruz. Ancak, tam olarak sigorta alışkanlığı kazanılmış diyemeyiz. Bu durumda tabi afetler, ekonomik krizler gibi nedenlerle işini kaybeden esnafa da bir işsizlik sigortası kapsamında belli bir süre için maaş bağlanması kaçınılmazdır. Çünkü ülke olarak yaşadığımız coğrafya sürekli olarak afetlerin yaşanacağı bir bölgedir. Onun için acil tedbir alınmalı ve esnafa da işsizlik sigortası fonu oluşturmalıdır. Çünkü bunların her birisi bir müteşebbistir. ” diye konuştu.