Türk Dünyası Kültür Bakanları Astana’da Toplandı

Türk Dünyası Kültür Bakanları, Kazakistan’ın başkenti Astana’da bir araya geldi.

Bakanlar, Türk Dünyası 2012 Kültür Başkenti etkinlikleri toplantısına katıldı. Toplantıda, Astana 'nın 2012 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında yapılacak faaliyetleri ele alındı.

Kazakistan 'ın çiçeği burnunda yeni Kültür Bakanı Darhan Mınbay 'ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya; Türkiye 'den Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Türk İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı, Türk Dünyası Parlamenterler Asamblesi Genel Sekreter Yardımcısı Kürşad Melih Sarıarslan, Başkurdistan Cumhuriyeti Başbakanı Yardımcısı Salavat Sagitov, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Abulfayiz Garayev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, 2013 yılında Türk Dünyası Başkenti olacak olan Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen katıldı.

Kazakistan Kültür Bakanı Darhan Mınbay, Türk Dünyası yazarları arasında ''Korkut Ata Edebiyat Ödülü'', ''Türk Dünyası Çocuk Oyunları Belgeseli ve ortak terimler sözlüğü gibi Türk dünyasının müşterek değerlerinin hayata geçirilebileceği çalışmalara hız verilmesi gerektiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2010 yılında İstanbul'da gerçekleşen Türk Dünyası Liderler Zirvesi sırasında her yıl bir ülkenin bir şehrinin ''Kültür Başkenti'' olarak seçilmesinin kararlaştırıldığını hatırlatarak, bu etkinliklerin ilk olarak Orta Asya 'nın parlayan yıldızı Astana 'dan başlamasının sevindirici ve memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Türk İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı, toplantıya katılan bakanlara TÜRKSOY 'a uluslararası bir statü verilmesi için hazırlanan taslağa destek vermelerini istedi.

Toplantıya katılan bakanlar akşam Barış ve Uyum Sarayı 'nda ''2012 Astana Türk Dünyası Kültür Başkenti''programının resmi açılış törenine katılacak. Türk dünyasından sanatçıların sahne alacağı kutlamaları Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev 'de izleyecek.