Türkiye'de 1 Milyon İnternet Bağımlısı Olduğu Tahmin Ediliyor

TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Türkiye’de kesin bir rakam olmamakla birlikte 800 bin ila 1 milyon arasında internet bağımlısı bulunduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Ünüvar, bu konuda sağlıklı bir araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu aktardı. TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta Meclis Başkanlığı’na sunulan İnternet Raporu’nu değerlendirdi. Raporda internet bağımlılığının da özel olarak işlendiğini söyleyen Ünüvar, “Konuyla ilgili çalışan uzmanlardan ve hocalardan bilgi aldık.” dedi.

İnternetin kullanımı arttıkça bağımlı sayısının da arttığını söyleyen Ünüvar, “Dijital bir dünyada yaşıyoruz. İnternete bağlı olmakla bağımlı olmayı birbirinden ayırmamız gerekiyor. Türkiye’de internet bağımlılığı konusunda ciddi bir istatistik yok. Dünyada ise en fazla yüzde 20 oranında Güney Kore’de internet bağımlılığı var. Türkiye’de ise, bize sunum yapan bir uzman arkadaşımızın ifadesi, yüzde 3 civarından internet bağımlısı olabilir. Yani yaklaşık 800 bin ila 1 milyon arasında internet bağımlısı olabileceği tahmin ediliyor.” diye konuştu.

Ünüvar, gerçek sayının belirlenebilmesi için bu konuda bir araştırma yapılmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

“SABİT BİLGİSAYARLAR YERİNE MOBİL BAĞLANTILAR GİDEREK ARTIYOR” 2010 yılı sonunda yapılan 9-18 yaş grubu Avrupa Çevrimiçi Çocuklar Araştırması ile ilgili de bazı istatistikleri paylayan Ünüvar, “Araştırma kapsamında Türkiye’de bin 80 civarında kişi ile anket yapılmış. Toplam 5-6 saat civarında internete girme söz konusu. Bunların yüzde 40’ı kendi özel bilgisayarlarından, yüzde 39’u ise ailenin diğer fertleri tarafından da ortak kullanılan bilgisayardan internete girdiğini söylüyor. Yani giderek sabit bilgisayarlar yerine mobil bağlantılar artıyor.” dedi.

YERLİ ARAMA MOTORU HAYALİMİZ Arama motorları, elektronik posta hizmeti gibi küresel ölçekli şirketler bulunduğuna dikkat çeken Ünüvar, “Yerli bir arama motoru bizim hayalimiz. Merkezi Türkiye’de olan, bize ait olan bir arama motoru. Bunun ekonomiye de ciddi katkıları olacaktır. Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtularak, yüksek gelir düzeyine bilişim ile ulaşabilir. Bu konuda meraklı ve istekli bir nüfusumuz var.” şeklinde konuştu.