Çinliler Bu Seferde Fransız Versay Sarayı’nı Taklit Etti

Çin`de sahte Apple ile IKEA mağazalarının ardından şimdi de Fransa’nın tarihi Versay Sarayı`nın iç mimarı özelliklerini taklit ederek bir şirketin yönetim binasının inşa edildiği ortaya çıktı.



Çin medyasında yer alan haberde, ülkenin kuzeyindeki Heilongjiang eyaletinin başkenti Harbin’de bir ilaç fabrikasının iç dizaynının Paris`teki tarihi Versay Sarayı`nın iç mimarisinin kopyası olduğu bildirildi. Haberde, Harbin İlaç Fabrikası’nın ofis binası olarak kullanılan Çin yapımı çakma Versay’ın 2004 yılında inşasına başlandığı belirtildi. 1.9 milyon euroya mal olan sahte sarayın altın renkli duvarları ve avizeleri ise Versay`dakilerle birebir aynı olduğuna dikkat çekildi. Toplam 6 kattan oluşan binanın ilk 3 katı ofis olarak kullanılırken, diğer üst 3 katın Yönetim Kurulu Toplantı Odası ve müze olarak kullanıldığı kaydedildi.


Yayınlanan fotoğraflar ve medyada çıkan haberler Çinliler arasında sosyal paylaşım sitelerinde en çok konuşulan konulardan biri oldu. 18 bin kullanıcının yorum yazdığı haberde, birçok Çinli yapılan bu gereksiz ve yüz kızartıcı harcamalara öfke kustu. Şişman kedi ve aptal ayı isimli bir kullanıcı, “İlaç fiyatlarının neden bu kadar pahalı olduğunu bu haberi görünce daha iyi anladım.” şeklinde yorumda bulundu.

VERSAY SARAYI

Tarihi Versay Sarayı, 13. Louis tarafından 1624 yılında av köşkü kullanılmak üzere yaptırılmaya başlanmış, daha sonra yapılan eklerle günümüzdeki halini almıştır. Sarayın güzelliği, dış görüntüsünden çok içinin dekorlarındadır. 1792`ye kadar gelen her kral ve kraliçe, buraya bir şeyler eklemiş ve önceki yapılardan daha güzel olmasına çalışmış. Sarayın içindeki devasa salonlar ve daireler Le Brun tarafından süslenmiştir. Barok üslubunda inşa edilen sarayda Diana, Merkür, Mars, Apollon gibi Antik Yunan tanrılarının heykelleri yer alır. Sarayın en önemli dairesi, bahçenin en güzel yerine bakan Aynalı Galeri`dir. 75 metre uzunluktaki bu salonun iki duvarı boydan boya 400 adet ayna ile kaplıdır. Salonun tavanındaki resimler Le Brun`un eseridir.