Gasam Başkanı Şahin: Esad Yönetimine Karşı Sabrımız Tükeniyor

Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) Başkanlığı görevini yürüten AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Beşar Esed’ın haklı özgürlük taleplerini hızlı bir biçimde karşılayarak bir halk kahramanı olmak yerine düşmanı olmayı tercih ettiğini söyledi.

Gasam Başkanı Şahin: Esad Yönetimine Karşı Sabrımız Tükeniyor
Halkının beklentilerini ve Türkiye’nin açılım yönündeki tavsiyelerini karşılayamayan Esed yönetimine karşı Türkiye olarak, sabırlarının tükenme noktasına geldiğini ifade eden Şahin, “Türkiye yanı başında kendi çocuklarını katlederek cesetlerini ırmaklara atan bir anlayışa rıza gösteremez, sessiz kalamaz.” dedi.
Şahin, Suriye ve Türkiye ilişkilerinin, komşu ülkede yaşanan gerilimden sonra geldiği noktaya dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin Ortadoğu’da yaşanan dönüşüm süreci öncesinde Beşar Esed yönetimi ile sıcak ve yakın ilişkiler içerisinde olduğunu hatırlatan Şahin, hükümet olarak iki ülke ve halklarını daha da yakınlaştıracak önemli adımlar atıldığının altını çizdi. Bölgede önemli bir geleceği işaret eden vizelerin kaldırılması çalışmalarına ilk olarak Suriye ile başladıklarını kaydeden Şahin, bununla birlikte Türkiye iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarını güçlendirmek adına Adana-Gaziantep-Halep hızlı tren çalışmasını da projelendirdiklerini ifade etti. Böylelikle iki ülkeyi bir çok açıdan birbirine bağlamanın ve bu yönde güçlü temeller atmanın çabası içerisinde olduklarını belirten Şahin, “Türkiye kendi menfaatlerini Suriye menfaatleriyle eş değer görmüş. Ankara ile Şam’ı Gaziantep ile Halep’i birbirinden ayırmayarak, aynı kültür iklimin sınırları içerisinde görmüştür. Bu anlamda Hama’da, Halep’te, Şam ve Lazkiye’de ayağına diken batıp canı acıyan kardeşlerimize karşı kayıtsız kalmamız mümkün değildir. Şam’daki, Hama’daki kardeşlerimizin de bizim acılarımıza karşı duyarlı olduklarını biliriz. Bu duyarlılık bizim inancımızın ve kültürümüzün bir gereğidir. Bu nedenledir ki Sayın Başbakanımız ‘Suriye bizim iç meselemizdir’ diyerek Suriye halkı ile olan güçlü ve köklü kardeşlik bağlarımıza işaret etmiştir.” hatırlatmasında bulundu.

Bugüne kadar Suriye’nin menfaatlerine olan her konuda Beşar Esed yönetiminin yanında yer alan bir hükümetin milletvekili olarak ciddi bir hayal kırıklığı içerinde olduklarını vurgulayan Şahin, “Beşar Esad yönetimi halkının meşru taleplerini dinlemek ve karşılık vermekte geç kalmış ve bunun doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan kaosu yönetemeyerek yine Suriye toplumunun bir parçası olan Suriye Ordusu ile halkını karşı karşıya getirmiştir. Öncelikle Beşar Esad yönetiminin şunu iyi bilmesi lazım. Halk iradesinin karşısında durabilecek ne bir ordu ne bir silah ne de bir yönetim yoktur. Halk iradesini belki biraz geciktirebilirsiniz ama tecellisini asla engelleyemezsiniz. Dünya’da bunun sayılamayacak kadar çok örneği var.” şeklinde konuştu.

HAKLI ÖZGÜRLÜK TALEPLERİ KARŞILANMADI
Şahin, Beşar Esed’ın, halkının son derece haklı özgürlük taleplerini hızlı bir biçimde karşılayarak ve ülkesinin önünü açarak bir halk kahramanı olmak yerine halkına silah doğrultarak bir halk düşmanı olmayı tercih ettiğini dile getirdi. Mihail Gorbaçov’un süper güç olan Sovyetler Birliği’ni reformlarla yok olmaktan kurtardığını ve modern bir Rusya ortaya koyduğunu aktaran Şahin şöyle konuştu:
“Güçlü ve erdemli bir lider halkının beklentilerini öngörüp bunları zamanında karşılayabilen, kaosları önleyebilen bir liderdir. Kendi çocuklarını kurşunlayan bir lider zaten lider olamamış bir liderdir. Bundan birkaç hafta önce Hatay’daki Suriye kamplarını ziyaret ettim. Suriyeli bir anne kamptaki ihtiyaçları tespit esnasında bir çadırda gözyaşlarını tutamayan Altınözü kaymakamını görünce diğer çadırdaki Suriyelileri çağırıp topladığını ve ‘Bakın bu ülkenin bir kaymakamı kamptaki çocuklarınızı görünce onlara sarılıp ağlıyor. Lideriniz olduğunu iddia eden Beşar Esad ise Suriye`de evlatlarınızı kurşunluyor, öldürüyor’ diyerek çarpıcı bir tespiti ortaya koyuyor. Bu anlamda Beşar Esad kendi halkına ve açıkçası kardeşlik hukukumuzdan dolayı Türkiye halkına karşı çok kötü bir sınav vermiş bizi hayal kırıklığına uğratmıştır.”
Beşar Esed yönetiminin Suriye halkı ve dünya kamuoyunun beklentilerini en hızlı biçimde karşılayacak bir adım atmaması durumunda Türkiye’nin farklı bir strateji izlemesi kaçınılmaz olacağına dikkat çeken Şahin, “Türkiye bugüne kadar Beşar Esad yönetimine karşı son derece sabırlı kalarak özellikle dış dünyanın baskılarına karşı şemsiye görevi görmüştür. Ancak halkının beklentilerini ve Türkiye’nin açılım yönündeki tavsiyelerini karşılayamayan Esad yönetimine karşı sabrımız tükenme noktasındadır. Türkiye yanı başında kendi çocuklarını katlederek cesetlerini ırmaklara atan bir anlayışa rıza gösteremez, sessiz kalamaz. Türkiye’nin bu noktada atacağı ilk adım uluslararası krizlerde ilk başvurulan adım olan yaptırımlar olacaktır. Türkiye kendi menfaatleri ile çelişse de yanı başındaki katliamlara asla seyirci kalmayacak ve Suriye halkının menfaatleri neyi gerektiriyorsa onu yapacaktır.” ifadelerini kullandı.

KAOS GAZİANTEP’İN YARARINA DEĞİL
Suriye’de devam eden kaos siyasi anlamda Türkiye’yi ekonomik anlamda ise Gaziantep’i oldukça rahatsız ettiğinin altını çizen Şahin, Gaziantepli işadamlarının Suriye’de çok önemli yatırımlarının bulunduğunu hatırlattı. “Süre giden kaos ortamı bir sanayi ve ekonomi şehri olan Gaziantep’i olumsuz etkilemektedir." diyen Şahin, Gaziantep’in ekonomik menfaatleri açısından da Suriye’deki kargaşa ortamının bir an evvel sona erdirilmesi gerektiğine işaret etti.