Balbay ve Haberal İçin Beyaz Güvercinler Uçuruldu

CHP`li milletvekilleri, adliye önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Milletvekilleri adına konuşan Muharrem İnce, yemin etmeyen CHP milletvekilleri hakkında medyada yer alan haberleri eleştirdi. Aleyhlerinde haber çıkan medya kuruluşlarını yandaş olmakla suçlayan İnce, "Bizim, yemin etmeyerek meclisi protesto ettiğimizi, boykot ettiğimizi söylediler. Israrla doğrusunu söylememize rağmen ısrarla bundan vazgeçilmedi. Biz Büyük Millet Meclisi`ni Boykot etmedik. Protesto etmedik. Toplumsal bir duyarlılık oluşturduk." dedi.

Ergenekon tutuklusu olan Haberal ve Balbay için, "Halkın deyişiyle temiz kağıdını aldı. Onları CHP aday yaptı. Aday listeleri yüksek seçim kurulu onayladı. Bu arkadaşlarımız halkın karşısına çıktı. Sandığa girdi ve sandıktan çıktı. ifadesini kullanan İnce, "Milletvekili oldular ama bugün hala cezaevindeler. Bugün 45 milletvekili ile birlikte arkadaşlarımıza destek olmaya, moral vermeye geldik." şeklinde konuştu. Ayrıca CHP İzmir Milletvekili olan Mustafa Balbay`ın doğum günü olduğunu belirten İnce, "Onun da doğum gününü kutlamaya geldik. Ayrıca gruplar halinde bazı arkadaşlarımız duruşmaları izlerken bazı arkadaşlarımız da gazeteci Ahmet Şık ve gazeteci nedim şener`i ziyarete gidecek." ifadesini kullandı.

Milletvekili İnce, "Bizi eleştirenlere, bize zaman zaman yanlış yapıyorsun diyenlere söyleyeceğimiz şudur. Bir gün sıra size de gelebilir ama o zaman iş işten geçmiş olabilir." şeklinde konuştu.

Türkiyede direnç noktasının, Türkiye`nin dayanan noktasının bir tane kaldığını ve onun da Cumhuriyet Halk Partisi olduğunu iddia eden İnce, "Herkes şunu bilsin ki CHP direnmeye devam edecektir. Arkadaşlarımıza tabii ki sahip çıkacağız, sonuna kadar sahip çıkacağız.Bugün buradayız hep birlikte ve yarın, öbür gün milletvekili arkadaşlarımız burada nöbetleşe kalacaklar. Cuma tekrar buradayız." dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan ise, "Normalleşmenin sadece bir koltuk fotoğrafının değişmesinden ibaret olduğunu düşünenlere aslında şu mesajı da vermeye geldik. Bir koltuktan bir yargılama nasıl yapılır, bunu izledik." ifadesini kullandı.

Ergenekon davalarından tutuklu bulunurken milletvekili seçilen sanıklar için halkın kefil olduğu, kefalet verdiğini belirten Tarhan, "Kaçmayacaklarına, kanıt kaçırmayacaklarına kefalet verdiği kişilerin, nasıl yargılandığını görmeye geldik. Cezaevlerinde infaz kurumlarında nasıl yargılama yapılırmış, bunun utancını hep birlikte yaşadık. Yeni cezaevleri inşaa etmenin ne anlama geldiğini de çözmeye çalıştık bu yargılamayı izlerken. Bugün hissettiğimiz şey bizim, arkadaşlarımıza halkın iradesiyle destek verdiği arkadaşlarımıza sonsuz desteğimizi sunmak olacaktır. Birazdan sayın Haberal`ın hem doğufm gününü kutlayacağız hem de kendisini cezaevinde ziyaret edeceğiz. Buradan sabırlı olmalarını diliyorum. Kendilerine desteğimiz sonuna kadar sürecektir. Güçlü olmalarını diliyorum. Çünkü biz güçlüyüz. ve bu haksızlıkların ve mağduriyetin sona ereceğine inancımız sonsuz." diye konuştu.

Milletvekillerinin açıklamalarına son vermelerinin ardından çeşitli illerden gelen CHP kadın kolları üyeleri, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal`ın özgürlüklerine kavuşmaları için beyaz güvercinleri gökyüzüne bıraktı. "Bizler bir ölürüz, bin doğarız. Tıpkı senin doğduğun gibi sevgili Balbay. Doğum günün kutlu olsun." sözlerinin ardından güvercinlerle birlikte beyaz balonlar da gökyüzüne uçuruldu. Silivri cezaevi önünün basın açıklaması merkezi haline geldiği bu saatlerde "Tuncay Özkan`a özgürlük Platformu" da Tuncay Özkan`ın serbest bırakılması için sloganlar attı.
Bu iki grup, protestolarını alkışlarıyla ifade ettikten sonra cezaevinin önünden ayrıldı.