İyimaya: Parlamentonun Açıldığı Gün Ortak Akıl Egemen Olacak

AK Parti Ankara Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, parlamentoya girmeyerek, protesto etmek gibi bir tavrın, toplumsal iradenin tazelendiği bu günlerde doğru bulmadığını belirterek, ‘‘Parlamentonun açıldığı gün, ortak aklın egemen olacağını düşünüyorum.‘‘ dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, parlamentoya girmeyerek, protesto etmek gibi bir tavrın, toplumsal iradenin tazelendiği bu günlerde doğru bulmadığını belirterek, ‘‘Parlamentonun açıldığı gün, ortak aklın egemen olacağını düşünüyorum.‘‘ dedi.

    TBMM‘ye kayıt yaptırmak üzere gelen İyimaya, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. İyimaya, BDP‘nin desteklediği bağımsız milletvekillerinden, tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesi halinde Meclis‘e gelmeyecekleri hatırlatılınca hukuki sürecin tamamen siyaset kurumunun dışında, bağımsız ve tarafsız yargı organının güncel sorunu olduğu için değerlendirme yapamayacağını söyledi.

    Yargı organının neye göre karar vereceğinin anayasada yazılı olduğunu, hukuka, anayasaya, kanuna ve vicdana göre karar verileceğini hatırlatan İyimaya, ‘‘Yargı organlarının kararları, şu mu, bu mu olmalı şeklinde öngörüde bulunmak, bir siyasetçi için görülmekte olan dava olduğundan dolayı doğru olmaz.

    Ancak sorunun varlığı kesin. O sorun da 12 Eylül Anayasası‘nın modellemesinden, inşa, yapım kusurundan kaynaklanıyor. Dokunulmazlığı mutlak şekilde düzenlemesine karşın ‘suçüstü hallerde ağır cezalık, ölüm cezası getiren hallerde dokunulmazlık olmaz‘ diyor. Bir de tüm kategorileri bir yana atarak ‘devlete, düzene, rejime karşı işlenen suçlarda, eğer suç milletvekili olmadan önce işlenmiş ve kovuşturmasına başlanılmışsa dokunulmazlık‘ olmaz diyor. Kusur buradadır. Bence yargı organının, istenmeyen veya arkadaşlarımızın arzu etmediği doğrultuda karara varmaları halinde, kurulu düzene saygı göstermek lazım. Parlamentoyu protesto etmek, girmemek gibi bir tavrın hele milli irade, toplumsal irade tazelendiği şu günlerde böyle tavrın doğru olmadığını düşünüyorum. Belki o gibi durumda, siyaset kurumuna bir görev düşer, anayasanın bu kuruluş, kurgu ve yapım hatası ortadan kaldırılabilir. İlla bir dokunulmazlıkta istisna tanınmak gerekiyorsa insana ve haklarına karşı yönelen suçlarda belki olabilirdi. Dokunulmazlığı Fransız modeline yakın şekilde yeniden ele almak lazım. Sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Bir düğüm gözlemiyorum. Yargı organının kararı bugün yarın belli olacak, tersine gerçekleşmesi halinde siyaset kurumu mukayeseli akıldan, özgürlükten, demokrasinden yararlanarak 12 Eylül Anayasasındaki bu hatayı düzeltir.‘‘ değerlendirmesini yaptı.

    İyimaya, bu durum için yeni bir anayasa gerekip gerekmediği konusunda ise ‘‘Anayasanın yorumuyla bir sonuca ulaşılamıyorsa toplumsal talep, ortak akıl da onu gerektiriyorsa gerekirse o da yapılır.‘‘ diye konuştu.

    İyimaya, bağımsız milletvekillerinin, ‘‘Yemin ederiz ama bağlı kalmayız.‘‘ açıklamasına ilişkin değerlendirmesinin istenmesi üzerine, Meclis’in açıldığı gün ortak aklın egemen olacağını söyledi.