Türk-Alman Dostluğu İçin 3 Bin 800 Kilometre Pedal Çevirecek

“Türk- Alman Dostluğu’na katkıda bulunmak, Göçün 50. Yılı’na dikkati çekmek ve Almanya’da ki Türk gençlerini cesaretlendirip zor olanı başarmaları konusunda motive etmek için bu tura çıkıyorum." diyen Zaman Avrupa Editörü İsmail Çevik, tamamı bisiklet ile olacak dostluk sürüşünü Temmuz sonunda Ankara’da bitirmeyi hedefliyor.

“Türk- Alman Dostluğu’na katkıda bulunmak, Göçün 50. Yılı’na dikkati çekmek ve Almanya’da ki Türk gençlerini cesaretlendirip zor olanı başarmaları konusunda motive etmek için bu tura çıkıyorum." diyen Zaman Avrupa Editörü İsmail Çevik, tamamı bisiklet ile olacak dostluk sürüşünü Temmuz sonunda Ankara’da bitirmeyi hedefliyor.

Almanya ile Türkiye arasında gerçekleştirilen İşçi Kabul Anlaşması’nın 50. Yılı’nda Türk- Alman Dostluğu için Berlin’den Ankara’ya pedal çevirecek olan Zaman Gazetesi Avrupa Editörü İsmail Çevik, Berlin Cumhurbaşkanlığı Sarayı Bellevue önünden başlattığı dostluk sürüşünü 11 ülkede seyahat ederek yaklaşık 38 gün sonra Ankara Çankaya Köşkü’nde sonlandırmayı hedefliyor. Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Slovenya, Hırvatistan, Bosna- Hersek, Kosova, Makedonya, Yunanistan ve Türkiye’yi kapsayan dostluk sürüşü düzenli olarak www.dostlukicinpedalla.com (Türkce) ve www.radelnfuerfreundschaft.de (Almanca) internet sitelerinden takip edilebilecek.

Göçün 50. Yılı’nda Almanya’nın Ekonomi Mucizesi’nin gerçekleştirilmesinde büyük katkısı olan Türk toplumunun hak ettiği şekilde hatırlanması gerektiğini belirten Çevik, “Demokrasi, hukuk ve yaşam standartlarının yüksek olduğu Almanya’da Türk toplumu artık bu ülkenin ayrılmaz parçası haline gelmiştir. Almanya-Türkiye arasında dostluk köprüsü kuran Türkler, faklı kültür ve inancıyla da içinde yaşadığı topluma zenginlik katmaktadır. Almanya’daki Türk medyasının genç bir üyesi ve amatör bir bisiklet sporcusu olarak göçün 50. yılında Türk-Alman dostluğuna katkıda bulunmak ve Türk ve Alman kamuoyunun dikkatini bu yöne çekmek istiyorum.” dedi.

Kamuoyunun daha önce Zaman Gazetesi’nde yayınlanan “Gençlik Dairesi (Jugendamt), Meslek Eğitimi, Förderschule/Sonderschule Gerçeği,Alman okullarında İslam din dersi, Kayıp Hayatlar (Sığınma evlerine kaçan Türk kızları) ve Tutuklu Hayatlar (Alman hapishanelerindeki Türk mahkumlar) ” araştırma dosyalarıyla tanıdığı İsmail Çevik, “Almanya’daki Türk medyasının bir üyesi ve bazı sorunları yakından araştırmış biri olarak Türk toplumunun beklentilerini Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’e ve T. C Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Sayın Kemal Yurtnaç’a birinci elden aktarmayı umuyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile görüşme talebimize sıcak yaklaşıldı. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımıza Almanyalı Türklerin selamlarını iletmeyi umuyorum.” dedi. Çevik, Gül’ün kabulünün Almanyalı Türkler için önemli bir mesaj olacağını dile getirdi.

Göçün 50. Yılı’nda Alman telekomünikasyon pazarına büyük bir giriş yapan Turkcell Europe’un ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Göçün 50. Yılı’nda Türk- Alman Dostluğu’na Katkı Sürüşü’ne” Zaman Gazetesi, Türk Hava Yolları (THY) ve T.C. Başbakanlık Yurt Dış Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı destek veriyor.

Zaman Avrupa editörü Çevik’in Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Slovenya, Hırvatistan, Bosna- Hersek, Kosova, Makedonya, Yunanistan ve Türkiye’de yapacağı yolculukta yaşadıkları daha sonra Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından Almanca ve Türkçe dillerinde kitaplaştırılacak.

Aylardır bisiklet turu için hazırlandığını belirten Çevik, önce Frankfurt’tan İspanya’nın Cordoba şehrine gitmeyi planladığını dile getirdi. Çevik, Göçün 50. Yılı’na dikkati çekmek için rotayı Türkiye’ye çevirmiş. İsmail Çevik, “Daha önce bisikletle iki haftalık Kuzey Fransa turu yapmıştım. İlk fırsatta Güney Fransa ve İspanya’yı dolaşmak istiyordum. Fakat hem Türk- Alman dostluğuna katkı hem de Almanya’nın kalkınmasında emeği olan Türk toplumunun hatırlanması için Türkiye’ye gitmeye karar verdim. Bu bisiklet turuyla aynı zamanda bu ülkede yaşayan Türk gençlerini motive etmek ve onlara zor olanı da başarabilecekleri mesajı vermek istiyorum. Berlin’den Ankara’ya bisiklet ile giden ilk Türk unvanı elde edeceğim. Yolculuk boyunca güvenlik riski olmayan yerlerde çadırda kamp kurarak kalacağım. Yaklaşık 35 kilo kadar yükü bisiklet ile taşıyorum. Dostluk sürüşü içi destek olan sponsorum Turkcell Europe’ye teşekkür ediyorum. Zaman Avrupa’ya, T.C Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’na, THY’ye katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum.” dedi.