Nevşehir‘de Müze Ve Ören Yerlerini 2 Milyon Kişi Gezdi

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, şehirde bulunan müzeleri ve ören yerlerini 2010 yılında yerli yabancı yaklaşık 2 milyon turistin ziyaret ettiğini belirtti. Vali Savaş, 2011 yılında bu sayıyı daha da aşmayı ümit ettiklerini söyledi.

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, şehirde bulunan müzeleri ve ören yerlerini 2010 yılında yerli yabancı yaklaşık 2 milyon turistin ziyaret ettiğini belirtti. Vali Savaş, 2011 yılında bu sayıyı daha da aşmayı ümit ettiklerini söyledi.

Uluslararası Müzeler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Vali Savaş, geçtiğimiz yıllarda 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası’nın, bu yıl ilk kez UNESCO’nun kararı doğrultusunda 18 Mayısta ‘Uluslararası Müzeler Günü‘ olarak kutlanmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Savaş, Müzeler Günü‘nün amacını, yurdun doğal ve kültür varlıklarının tanıtılması, milli değerler olan kültür varlıkların korunması, onarılması ve saklanması, gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması için yapılan ve yapılması gereken çalışmaların anlatılması, müzelerin halka tanıtılması olarak açıkladı.

Müzelerin, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar gelen taşınır kültür ve tabiat varlıklarının sergilenerek halka sunulduğu, restore edilerek korunduğu ve gelecek nesillere aktarıldığı kurumlar olduğuna dikkat çeken Savaş, müzeciliğin temelinde insanı, insanın çevresini anlatan kültürel, sanatsal ya da bilimsel açıdan önemli nesnelerin önce toplanması, koleksiyonlarının yapılması, sonra da bu koleksiyonların korunması ve sergilenmesi olduğunu ifade etti.

Müzeleri, halka açık olan, bilginin halkla paylaşıldığı bir alan olarak tanımlayan Vali Savaş, farklı objeleri ya da bilgiyi toplama, biriktirme ve koruma çabasının insanlık açısından önemli bir seviye olduğunu kaydetti. Türkiye’de Müzecilik faaliyetlerinin Arkeolog Osman Hamdi Bey ile başladığını söyleyen Savaş şöyle devam etti:

“Cumhuriyet döneminde de eski eserlerin korunması hususunda gerekli çalışmalar yapılmış, ulu önder Atatürk de ülkenin geleceğinde müzelerin önemini görmüş ve 1923 yılında Ankara Anadolu Medeniyetleri, Antalya ve Edirne, 1924 yılında Topkapı ve Adana, 1925 yılında da Ankara Etnografya Müzesi gibi müzeler kurulmuştur. Atatürk, Cumhuriyetin kuruluşundan 1938 yılma kadar 17 adet müzeyi hizmete açtırmıştır. Yurdumuzda bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı‘na bağlı müze sayısı 102, müze müdürlükleri ve ona bağlı birim sayısı 189, müze müdürlüklerine bağlı düzenlenmiş ören yeri sayısı 131, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı özel müze sayısı 148‘dir.”

Nevşehir sınırları içinde 2 özel müze bulunduğunu belirten Vali Savaş, “Bunlar Ürgüp ilçesinin Mustafapaşa beldesindeki Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, diğeri ise Ortahisar beldesindeki Özel Kapadokya Kültür Müzesi‘dir. Kapadokya İsmail Hakkı Akman Polis Müzesi‘nin özel müze kapsamında çalışmaları sürdürülmektedir.” dedi.