Btso Başkanı Sönmez: 2010‘Da Yüzde 8,9‘Luk Büyüme Gurur Verdi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, 2010‘da yüzde 8,9‘luk büyümenin kendilerine gurur verdiğini belirterek, "Bu düzeyi sürdürülebilir kılmalıyız." dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, 2010‘da yüzde 8,9‘luk büyümenin kendilerine gurur verdiğini belirterek, "Bu düzeyi sürdürülebilir kılmalıyız." dedi.

    Celal Sönmez, yaptığı yazılı açıklamada, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH)‘nın 736 milyar dolara ulaştığını, bu sonuçlarla küresel krizin telafi edildiğini kaydetti.

    Geçen yıl dünya ekonomisinin yüzde 5 büyüdüğünün tahmin edildiğini ifade eden Sönmez, şunları dile getirdi: "Gelişmekte olan ülkelerin büyüme öngörüsü ise yüzde 7,1. Türkiye olarak, gelişmekte olan ülkelerin ortalamasını geçtiğimiz, dünyadaki ortalama büyümeyi ikiye katladığımız bir yıl yaşadık. Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmak istiyorsak, büyüme çıtamızı bu seviyeye taşımamız lazım."

    Elde edilen büyüme rakamı kadar bunun sürdürülebilirliğinin de önemli olduğunu vurgulayan Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümet 2010-2012 dönemi Orta Vadeli Program planı yaparken ilk planda 2010 yılı büyüme hedefini önce yüzde 3,5, ardından yüzde 4,5 olarak açıkladı. Canlılığın, beklentilerin ötesine geçmesiyle bu rakam yüzde 6,8‘e revize edildi. Ama gerçekleşme yüzde 8,9 oldu. 2010‘da yüzde 8,9‘luk büyüme gurur verdi bu düzeyi sürdürülebilir kılmalıyız."

    Planlanamayan büyümenin, çeşitli sorunlar yarattığı gerçeğinin sır olmadığını vurgulayan Sönmez, "Bugün, patlayan ithalat nedeniyle oluşan cari açık sorunumuz, bizi tehditlere açık hale getiriyor. Alınan önlemlere rağmen yılın ilk iki ayında ithalat yarı yarıya arttı. Dolayısıyla planlanabilir ve yönetilebilir bir büyümede istikrar yakalamalıyız." ifadelerini kullandı.

    Türkiye‘nin son 60 yılda ortalama yüzde 4,7 büyüdüğünü hatırlatan Sönmez, potansiyel büyüme hızının yüzde 7‘nin üzerine taşınması gerektiğini sözlerine ekledi.