Medvedev, Rusya'da Siyasi Reform Zamanının Geldiğini Belirtti

Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, bugün Rusya Federal Meclisi`nde yaptığı konuşmada 2012 Cumhurbaşkanlığı Seçimi öncesi alınacak kararlar, Duma seçimleri hakkındaki iddialar, START Anlaşması ve NATO füze savunma sistemi hakkında konuştu.

Medvedev, Rusya`nın siyasi sisteminde kapsayıcı bir reform gerçekleştirmesinin zamanı geldiğini belirterek "Bütün vatandaşlara siyasi yaşama katılabilmeyi yasal bir hak olarak tanımalıyız" dedi. Bölge liderlerinin doğrudan seçilebilmesi gerektiğini kaydeden Medvedev, siyasi partiler ile bağımsız adayların seçimlere katılabilmesi için daha basit kuralların uygulanması ihtiyacını belirtti. Duma seçimlerinin kaldırılıp yerine nispi temsil sistemine dayanan seçimlere geçilmesini öneren Medvedev, "2012Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi bu kararlar özel bir anlam taşıyor. Bu seçimler adil, şeffaf olmalı ve yasama sisteminin günümüzdeki ihtiyaçlarını karşılamalı" ifadelerini kullandı.

Duma seçimlerinde hile yapıldığı yönündeki iddialar hakkında konuşan Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev, "Parlamento seçimleri sonuçları hakkında pek çok açıklama duyduk. Önceki seçimlerde de böyle olmuştu. Hükümet kurumları ve belli memurlara yönelik eleştirileri saygıyla değerlendirdiğimizin altını çizmek istiyorum. İhlal edildiği yerde düzeni yeniden sağlamaya çalışıyoruz ve ana siyasi güçlere danışıyoruz. Eğer eleştiriler haksızsa düşüncemizi ve pozisyonumuzu ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Medvedev, herkesin eleştiri hakkının olduğunu fakat halkı manipüle ederek topluma nefret tohumları ekmenin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak "Aşırılıkçıların ve provokatörlerin toplumu maceraya çekmesine izin vermeyeceğiz. İçişlerimizi manipüle etmeye yönelik harici çabalara müsamaha göstermeyeceğiz" dedi.

Rusya`nın kaosa değil, demokrasiye ihtiyacı olduğunu belirten Medvedev, "Rusya`nın gelecek ve adalet için umuda ihtiyacı var. Toplumun değişmesi ve kendini ifade etme yönünde daha aktif olması, demokrasimizin olgunlaştığına dair doğal bir işaret. Bu durum, artan siyasi rekabet gibi ülkemize yarayacak ve milyonlarca Rus ailesinin sesini duymamızı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev, stratejik saldırı silahlarının ve nükleer başlıkların azaltılmasını öngören START Anlaşması hakkında da konuşarak "Anlaşma, stratejik istikrara katkıda bulunuyor. Ayrıca yeni, eşit ve bölünmez güvenlik yapısının temellerini hazırladı" dedi.

Medvedev, ABD`nin füze savunma sistemi planları hakkında ise "Önümüzdeki 10 yılda iki ihtimalden biri gerçekleşecek: Ya füze kalkanı konusunda anlaşma sağlayacağız ve tam yetkili bir işbirliği mekanizması yaratacağız ya da yeni bir silahlanma yarışının kızıştığını göreceğiz" ifadelerini kullandı. Anlaşmama senaryosunun gerçekleşmesini istemediklerini belirten Medvedev, böyle bir durumda yeni saldırı kuvvetlerini mevzilendirmek zorunda kalacaklarını belirtti.
Kaynak: İHA