Rusya: Bm İnsan Hakları Konseyi’nin Suriye Kararı Siyasi ve Tek Taraflı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, BM İnsan Hakları Konseyi’nin “Suriye’de güvenlik güçlerinin “açık ve sistematik” ihlallerde bulunduğu ve bunların insanlığa karşı suç kategorisine sokulabileceği” ile ilgili kararını Suriye’nin içişlerine müdahale olarak değerlendirdi.



Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Maalesef, Batılı ülkeler tarafından İnsan Hakları Konseyi’nin özel oturumunda sunulan karar tasarısı tek taraflı ve politize oldu… Suriye yönetimi tarafından durumun istikrara kavuşturulması için atılan adımlar, yapılan reformlar ve ulusal diyalog… karar tasarısında yer almadı.” denildi.

Açıklamada, insan hakları mekanizmasının içişlerine müdahale ya da -uluslar arası hukuk normları ve BM Sözleşmesi’ne aykırı- siyasi amaçlara ulaşmak için kullanılmasına karşı olarak Rusya’nın temel bir pozisyon aldığı kaydedildi.


Konuyla ilgili tasarı 37`ye karşı 4 oyla kabul edilirken, 6 üye çekimser kaldı. Ret oyu veren ülkeler arasında Çin, Rusya, Küva ve Ekvador yer alıyor. BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye’deki insane hakları ihlallerini araştırmak için özel bir temsilci de atadı.


BM raporlarına göre 4 binin üzerinde sivil Mart ayının ortasından bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilerde yaşamını yitirdi.