Festival kapsamında genetik hastalık konferansı verildi

Ufuk Üniversitesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Volkan Baltacı, Burdur Belediyesi İnsuyu Kültür Sanat ve Spor Etkinlikleri kapsamında

Ufuk Üniversitesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Volkan Baltacı, Burdur Belediyesi İnsuyu Kültür Sanat ve Spor Etkinlikleri kapsamında 'Genetik Hastalıklar' konulu konferans verdi.

Prof. Dr. Baltacı konferansında katılımcılara genetik hastalıkların sebepleri ve tedavi yöntemleri konusunda bilgiler aktardı. Tek gen hastalıklarının DNA'nın üzerinde şifrelenmiş 'gen' denilen ünitelerin fonksiyonlarının bozulması sonucu oluştuğunu belirten Baltacı, "Bu tür genetik hastalıkların, eşlerin akraba olmaları durumunda arttıkları iyi bilinmektedir. Bu hastalıklar günümüzde çok iyi tanımlanmış olmalarına rağmen maalesef tedavileri olmayan hastalıklardır. Diğer yandan daha kötüsü bu hastalıklar zeka gerilikleri veya motor (kas) ve diğer organ sistemlerine ait ağır bozukluk tabloları ile seyretmektedir." dedi.

Türkiye'de eş akrabalıklarının yüksek sıklıkta olması nedeniyle bu tür hastalıkların doğum öncesi dönemde tanılarının yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Baltacı, vatandaşları bu konuda uyardı. Baltacı konferansın sonunda katılımcıların sorularını da cevapladı.

Gerçekleştirilen konferansın ardından Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Prof. Dr. Volkan Baltacı'ya teşekkür plâketi verdi.