Ergün Tüsiad'dan Doğu'ya Yatırım Bekliyor Eskişehir

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 'Türkiye'nin diğer bölgelerine (Doğu ve Güneydoğu) yapılacak yatırımlarla ilgili de elbette  Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)üyelerinden de bütün sanayicilerden de daha fazla destek ve hassasiyet bekliyoruz' dedi.

  Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün , ' Türkiye ' nin diğer bölgelerine ( Doğu ve Güneydoğu ) yapılacak yatırımlarla ilgili de elbette Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği ( TÜSİAD ) üyelerinden de bütün sanayicilerden de daha fazla destek ve hassasiyet bekliyoruz ' dedi .
Ergün , ' Seramik Sanayi Buluşması ' nda gazetecilerin sorularını yanıtlarken , sivil toplum örgütlerinin kendi alanları dışındaki diğer alanlarda da zaman zaman fikir beyan edeceklerini belirtti .
' Belirtilen görüşler , sizin düşüncelerinizle bizim düşüncelerimizle mutabık olmak zorunda değil ' diyen Ergün , demokrasi varsa , özgürlük alanı genişleyecekse , sivil toplum örgütlerinin de belli konulardaki görüş ve düşüncelerinin olacağını kaydetti .
Sivil toplum örgütlerine , ' Sen kendi faaliyet alanlarındaki şu faaliyetlerini sürdürmüyorsun ' denilebileceğini ifade eden Ergün , ama bu durumun , onların öteki konulardaki düşünce açıklamasını kısıtlayacak bir durum olmayacağını vurguladı .
Ergün , ' TÜSİAD üyeleri Türkiye ' de üretimin , ihracatın istihdamın önemli bir bölümünü gerçekleştiriyorlar . Türkiye ' nin diğer bölgelerine yapılacak yatırımlarla ilgili de elbette TÜSİAD üyelerinden de bütün sanayicilerden de daha fazla destek ve hassasiyet bekliyoruz . Çünkü Türkiye bütün bölgelerini özel sektör eliyle kalkındıracaktır ' diye konuştu .
Özel sektörün Türkiye ' nin kalkınmasında çok önemli bir rolü olduğuna işaret eden Ergün , ( Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde ) altyapı , güvenlik ve diğer konular halloldukça o bölgedeki yatırımların da artacağına işaret etti .
Ergün , teşviklerin tek başına yatırımları arzu ettikleri hızda ve miktarda bazı bölgelere götürmeye yetmediğini ya da teşviklerden bütün illerin aynı oranda yararlanma imkanına sahip olmadığını anlattı .
Yatırımların alt yapısı , güvenliği , diğer unsurlara birlikte var olan yerlere öncelikle gittiğine işaret eden Ergün , kendilerinin Doğu ve Güneydoğu ile ilgili değişik zamanlarda ortaya koydukları teşvik modelleri belli oranda bazı firmaların bölgede yatırım yapmalarını sağladığını , ancak bu yatırımların arzu ettikleri seviyede olmadığını anlattı .

- ' BERABER NE YAPABİLİRİZ? BUNU PLANLAYALIM ' -

Ergün , ' Fakat mesele birbirimizi bu veya şu şekilde eleştirmekten ziyade oturalım ' beraber ne yapabiliriz ' bunu planlayalım . İster TÜSİAD üyeleri olsun , ister MÜSİAD üyeleri olsun , ister TUSKON olsun , ASKON olsun . Hepsiyle birlikte Türkiye ' nin içeride ve dışarıda yapması gereken siyasi ve ekonomik hamleleri müzakere etmek , birlikte adım atmak önemlidir . Yoksa sivil toplum örgütlerine doğrudan doğruya ' siz şu düşünceleri söylediniz ama siz de şunu yapmadınız ' gibi bir politika izlemenin doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum ' şeklinde konuştu .
Teşvik sisteminin Düzce , Çorum , Malatya , Kahramanmaraş , Osmaniye gibi bazı illerde çok önemli katkılar sağladığını bildiren Ergün , ekonomik kriz döneminde son ortaya koydukları teşvik sisteminin yatırımcılar açısından , bazı uluslararası gelişmelere göre , bazı tedirginlikleri aşamadıkları için yatırım yapma arzularını tam canlandırmamış olabileceğini kaydetti .


02 . 07 . 2010 10 : 53 : 51