Hidro Elektrik Santrali'ne Karşı Vatandaşların Tepkisi Devam Ediyor

Erzurum'un Tortum ilçesine bağlı Pehlivanlı, Bağbaşı ve Serdarlı beldelerinden geçen Ödük Çayı üzerine kurulacak 3 Hidro Elektrik Santrali'ne (HES) karşı vatandaşın tepkisi devam ediyor.

Hidro Elektrik Santrali'ne Karşı Vatandaşların Tepkisi Devam Ediyor
  Müteahhit firmalarına ait iş makinalarının Bağbaşı beldesine bağlı Dikme köyünde halkın tapulu arazilerine girerek ceviz ağaçlarını kırdığı ve su arklarını yıktığı haberi üzerine toplanan köy halkı iş makinalarının önüne uzanarak çalışmaları engelledi . Köylülerle , işçiler arasında çıkan kavgayı jandarma güçlükle önledi . Kadınlar ağlaşırken , çocuklarıyla birlikte iş makinalarının önüne uzanan Dikme ve Yukarı Katıklı köylüleri , " Bizi öldürmeden ne suyumuzu ne de bir karış toprağımızı alamazsınız " dediler .
Yaşanan olaylar karşısında müteahhit firmanın işçileri çalışmalarına son verdi . Halkın saldırısına uğramamaları için de jandarma tarafından güvenli bir yere götürüldü .
Dikme köyüne giden Bağbaşı Belde Belediye Başkanı Karabey Eroğlu ile Serdarlı Belde Belediye Başkanı Muammer Yiğider , halkı güçlükle sakinleştirdi . Devam eden bir mahkemeye rağmen HES ' in kamulaştırma yapılmadan halkın tapulu malına dev iş makinalarını sokarak zarar vermesini halkı tahrik ettiğini söyleyen Bağbaşı Belde Belediye Başkanı Karabey Eroğlu , " Yaklaşık iki yıldır HES ' ler konusunda halk ve biz yöneticiler büyük sıkıntı çekiyoruz . Belediye ve vatandaşlar olarak HES ' e dava açtık . Mahkeme hala devam ediyor . Buna rağmen firma yetkilileri iş makinalarını gönderip halkın tek geçim kaynağı olan arazisine sokarak zarar veriyor . Devlet büyüklerine sesleniyorum . Biran önce buna bir çözüm getirilsin . Devletle halk karşı karşıya getirilmesin . Mahkeme sonuçlanmadan bölge halkı iş makinalarının çalışmazına izin vermez . Erzurum ' a gelen Çevre ve Orman Bakanı ' na sıkıntılarımızı anlattık . O da bu soruna kısa sürede çözüm getirilmesi talimatını verdi . Ama Bakanın sözünü de dinleyen yok . Emir verdiği halde iş makinaları geliyor . Halkında , firma yetkililerinin de Erzurum Bölge İdare Mahkemesi ' nde devam eden mahkemenin vereceği kararı beklenmeli . Böyle olursa istenmeyen durumlar ortaya çıkar " dedi .
Her fırsatta HES yetkililerinin kendilerine zarar vermeyeceğini hatırlatan köylüler iş makinalarının önüne uzanarak , " Suyumuza uzanan eller kırılsın " , " Kahrolsun HES " sloganı attılar . Köylüler adına bir konuşma yapan Dikmen köyünden Feyzullah Küçük , " İş makinasının bizden habersiz yıktığı ark yüzünden binlerce ağaç susuz kalacak . Bu projeyi savunan kurum yetkilerinin dikkatini çekmek istiyoruz . Müdahale etmesek buralar tamamen tahrip edilecek ve ağaçlar yıkılacaktı . Bizde ağaç kutsaldır . Ama HES ' ciler bin bir emekle yetiştirilmiş 20 yıllık ceviz ağacını gözünü kırpmadan yıktı . Çünkü bu insanların gözünü para hırsı bürümüş . Kimsenin gözü ağaç görmüyor . Burada yaşayan insanların bitki örtüsü görmezden geliniyor . Bunun bedelini halk ödeyecektir . Siyasilere sesleniyoruz . Bu işi başımıza bela ettiniz ve çekip gittiniz . Buraya gelecek olan vekillere verilecek elbette bir cevabımız olacaktır . Bu ağacın canını aldıkları gibi yakın da bizimde canımızı alacaklar . Ama sonuna kadar direneceğiz " diye konuştular
Büyüklerin sustuğu sırada söz alan Dikmen Köyü ' nden 12 yaşındaki İlköğretim okulu öğrencisi Kübra Kaya ise , " Bu iki dağın arasındaki cenneti , cehenneme çevirtmeyeceğiz . Atalarımızın savaştığı gibi bizde savaşıp toprağımıza ve suyumuza sahip çıkacağız " diyerek hem kendini hem de isyancı köylüleri ağlattı .