Şeyh Said'i anma etkinliklerinde ortalık karıştı

Devlete karşı isyan başlattığı gerekçesiyle idam edilen 'Şeyh Said'i anma etkinliklerinde torunları ikiye bölündü.

  Diyarbakır ' da 1925 yılında başlattığı kendi adıyla anılan ' Şeyh Said ' isyanının bastırılmasının ardından yakalanarak Diyarbakır Dağkapı Meydanı ' nda asılan Şeyh Said ve 47 arkadaşını anma etkinliklerinde torunları ikiye bö ; lü ; ndü ; .

Bazı torunlar BDP , DTK destekli etkinlik dü ; zenlerken , bazısı ise BDP ' li olmayanların destek verdiği ayrı bir etkinlikte buluştu . Diyarbakır Ulu Camii ö ; nü ; nde Dicle- Fırat Diyalog Grubu ü ; yeleri tarafından dü ; zenlenen anma etkinliğinde , ' Şeyh Said ve arkadaşlarının Kü ; rtlere mü ; cadeleye devam etmeleri konusunda ç ; ağrıda bulundukları ' mesajlarının yer aldığı pankartlar asıldı , PKK ' dan ateşkes ilan etmesi istendi . Anma etkinliğine katılan dini kıyafetli bazı genç ; ler ise sü ; rekli ' Allahu Ekber , Şeyh Said Rehber ' sloganları attı .

TORUNLARDAN 2 AYRI ETKİNLİK

Diyarbakır ' da ilk kez geniş bir katılımla yapılacak Şeyh Sait ' i anma etkinlikleri , torunlarını ikiye bö ; ldü ; . Kendilerine Dicle- Fırat Diyalog Grubu adını veren grup tarafından dü ; zenlenen ve BDP ' li olmayanların destek verdiği etkinliklere Şeyh Said ' in torunu Abdullillah Fırat ile yine Şeyh Said ' in isyandaki en yakın adamı olan Cibranlı Halit Bey ' in torunu Tahsin Sever katıldı . Şeyh Said ' in diğer torunları Diyadin Fırat , Bedri Fırat , Samet Bilgin ve Felat Ö ; zsoy ise Demokratik Toplum Kongresi ( DTK ) , Barış ve Demokrasi Partisi ( BDP ) ile Nubihar Dergisi , Ç ; ıra Kü ; ltü ; r Merkezi , DİAY- Der ve DİVES ' in destek verdiği ayrı bir etkinlik dü ; zenledi .

' DEDELERİMİZİN MEZARI NEREDE ' TİŞÖ ; RTLERİ


Diyarbakır ' ın Merkez Sur İlç ; esi ' ndeki tarihi Ulucamii ö ; nü ; nde , kendilerine Dicle Fırat Diyalog Grubu adını veren yaklaşık 100 kişi , restorasyona alınan tarihi camiinin etrafına ç ; ekilen demir panolara Şeyh Said ve arkadaşlarının fotoğraflarını asıp , ü ; zerinde , ' Dedelerimizin mezarları nerede? ' yazısı bulunan tişö ; rtler giyerek anma dü ; zenledi . Kuyumcular Ç ; arşısı ' nın girişine ise Şeyh Said ' in yaşamıyla ilgili yapılacak konferansın duyurusunun yer aldığı bü ; yü ; k bir bez afiş astı . Camii ö ; nü ; nde ayrıca siyah zemin ü ; zerinde Kü ; rtç ; e , ' Kü ; rdistan liderlerini ve mü ; cadelecilerini unutmayacağız ' ile ü ; zerinde Şeyh Said ' in yanısıra Saidi-Nursi ile Dersim isyanının lideri Seyit Rıza ' nın fotoğrafları bulunan , ' Dedelerimizin mezarlarının yerini istiyoruz ' yazılı pankartlar aç ; ıldı .

SON SÖ ; ZLERİ YAZILI PANKARTLAR

Alana ayrıca Şeyh Said ' in asılmadan ö ; nce sö ; ylediği , &ldquo ; Bugü ; n benim dü ; nyadaki yaşamımın son gü ; nü ; dü ; r . Ben pişman değilim . Ç ; ü ; nkü ; ben ulusum iç ; in kurban ediliyorum . Tek bir isteğim var . O da torunlarımız bizi dü ; şmana karşı mahç ; up etmesinler ' sö ; zleri ile , isyanın koordinasyonunu yapan kişilerden biri olan Cibranlı Halit ' in , ' Size karşı yalnız değilim . Arkamda İran ' da , Mezopotamya ' da , Tü ; rkiye ' de koca bir Kü ; rt ulusu var . Bugü ; n siz beni asıyorsunuz ancak , gelecekte hiç ; kuşkusuz bizim torunlarımız da sizi yok edecek ' ile yine Şeyh Said ' in yakın adamlarından Kemal Fevzi ' nin , ' Kü ; rdistan cennet gibidir , bizimdir . Ev sahibi biziz . Kim ne derse desin , Biz yine iç ; eri gireceğiz . Hiç ; bir gü ; ç ; buna engel olamaz . Ç ; ü ; nkü ; bu bizimdir&rdquo ; sö ; zlerinin yer aldığı pankartlar asıldı .

Cami ö ; nü ; nde toplanan bazı kişilerin ellerinde Şeyh Said fotoğrafının ü ; zerinde kanı simgeleyen kırmızı boyanın olması ise dikkat ç ; ekti . Anma etkinliğine katılan dini kıyafetli bazı genç ; ler ise aç ; ıklama sırasında sık sık ' Allahu Ekber , Şeyh Said rehber ' diye slogan attı .

' MEZARLARINI GÖ ; STERSİNLER '


Anma etkinliğini dü ; zenleyen Dicle- Fırat Diyalog Grubu adına konuşan Muhittin Batmanlı , Şeyh Said ve arkadaşlarını Kü ; rdistan ö ; zgü ; rlü ; k şehitleri olduğunu ileri sü ; rerek şö ; yle dedi :

&ldquo ; Dü ; nyada liderleri idam edildikten sonra mezarları bilinmeyen tek halk Kü ; rdistan coğrafyası halkıdır . Bu ö ; nderlerimizin , rehberlerimizin , dedelerimizin mezarlarının yerini bilmek insani , islami , demokratik hakkımızdır . Sayın Cumhurbaşkanı , Başbakan ve meclis başkanına ç ; ağrımız , dedelerimizin mezarlarının yerini bize gö ; stersinler . Aç ; ılıma giden yol buradan geç ; er . &rdquo ;

' PKK HEMEN ATEŞKES İLAN ETSİN '

Bö ; lgede yaşanan son olaylarla ilgili ö ; nerilerini de sıralayan Muhittin Batmanlı şunları sö ; yledi :

&ldquo ; PKK hemen ateşkes ilan etmeli , devlet ve hü ; kü ; met yetkilileri silahın ç ; ö ; zü ; m olmadığını aç ; ık bir dille deklere etmeli , diyalog zemini oluşturulmalı . Bö ; lge insanı ve sivil toplum kuruluşları muhatap alınmalı . Hü ; kü ; met hemen bir heyeti Diyarbakır ve bö ; lgeye gö ; ndererek bü ; tü ; n grupların fikir ve dü ; şü ; ncelerini dinlemeli , rapor etmeli , raporları değerlendirmeye almalı . Diyarbakır ' da hemen Tü ; rkiye ' den her kesim , sivil toplum ö ; rgü ; tleri , yazar , akademisyenlerin katılacağı 2 gü ; nlü ; k oturum dü ; zenlenmeli , bu toplantıya islami kesimler , demokrat , liberal , sosyalist , milliyetç ; i ve değişik ç ; evreler katılmalı . Son olarak Şeyh Sait idam sehpasında sö ; ylediği bir sö ; z , ' değersiz dallarda asılmaya pervam yoktur , zira mü ; cadelem dinim ve milletim iç ; indir ' diyor '

' GEÇ ; MİŞLE YÜ ; ZLEŞİLMELİ '

Şeyh Said isyanının elebaşlarından biri olan Cibran Halit ' in torunu Tahsin Sever de , yaptığı konuşmada , 1925 yılındaki isyanın haklı ve meşru olduğunu idia etti . Sever , &ldquo ; Eğer 1925 ' te bu mesele ç ; ö ; zü ; lmü ; ş olsaydı ve Kü ; rtlerin taleplerini yerine getirmiş olsaydı , 85 yıldır kan dö ; kü ; lmeyecekti . Batıdan 19- 20 yaşında insanları bu uç ; suz bucaksız dağlarda toprağa gö ; mmemiş olacaktık .

Ç ; ö ; zü ; m Kü ; rtlerin meşru ve doğal haklarını tanımaktır . Bunun iç ; in uygun ortamı yaratmaktır . Geç ; mişle yü ; zleşilmelidir . &rdquo ; dedi . Geniş gü ; venlik ö ; nlemlerinin alındığı anmayla ilgili basın aç ; ıklamasına katılanlar daha sonra sessizce dağıldı . Bu arada yarın Cegerxwin Kü ; ltü ; r Merkezi ' ndeki Şeyh Said iç ; in panel dü ; zenlenecek , ardından saat 19 . 00 ' da ise asıldığı Dağkapı Meydanı ' nda basın aç ; ıklamasının ardından mevlit okutulacak .

KAMER GENÇ ; : ' LAİK CUMHURİYETE GEÇ ; MİŞ OLSUN '

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ; , Cumhuriyet ' in kuruluşunun ardından Gü ; neydoğu ' daki en bü ; yü ; k isyanı başlatan Şeyh Said ' in asıldığı meydanda anılmasına tepki gö ; stererek , ' Laik Cumhuriyete geç ; miş olsun ' dedi .

ANKA ' ya konuşan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ; , Şeyh Said ' in asıldığı meydanda anılmasını şö ; yle dedi :
' Enterasan bir şey . Tü ; rkiye Cumhuriyeti laik rejimi yok etmek demektir . Şeyh Said , laikliği ortadan kaldırmak , ü ; lkede şeriatı dü ; zeni getirmek iç ; in mü ; cadele eden bir kişi . Kü ; rdistan kurma gayesi olduğu sö ; yleniyor . Asıl amacı laikliğe saldırmak , yerine şeriat dü ; zeni getirmek . Onun iç ; in isyan etmiştir . Şimdi anılması demek , artık hü ; kü ; metin laikliğe sıcak bakmadığından , isyan eden kişileri anmakla bu kişiler ö ; dü ; llendiriliyor . Laik rejim artık Tü ; rkiye ' de kalmamış demektir . Herkese geç ; miş olsun . Laik Cumhuriyete geç ; miş olsun . '

vatan