Side-TUDER Başkanı Barut: Türk turizminde 'eksen kayması' yok

Side-Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği (Side-TUDER) Başkanı Cengiz Haydar Barut, Türk dış ilişkiler politikası için söylenen 'eksen kayması' tartı

Side-Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği (Side-TUDER) Başkanı Cengiz Haydar Barut, Türk dış ilişkiler politikası için söylenen 'eksen kayması' tartışmalarının turizmde yaşanmadığını belirtti.

Side TUDER Başkanı Cengiz Haydar Barut, Side Doğan Motel'de yaptığı basın açıklamasında, destinasyon bölgesine gelen turist eksenini, başta Almanlar olmak üzere Orta Avrupa ülke vatandaşlarının oluşturduğunu söyledi.

Barut, 24 Haziran tarihi itibariyle Side destinasyonunda bulunan otellerin doluluk oranı seviyesinin yüzde 90 olduğunu bildirdi. Barut, bu rakamın önümüzdeki günlerde Orta Avrupa, Baltık, İskanadinav, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde, eyaletlere bağlı okulların kapanmasıyla birlikte yukarı seviyeye çıkacağını kaydetti.

Barut, "Turizmde eksen kayması yok. Bölgemize gelen turistlerin büyük çoğunluğunu Orta Avrupa ve Rus turistler oluşturuyor. Gerek İsviçre Davos'ta yaşanan 'one minute' çıkışı, gerekse son olaylarda İsrail ile yaşanan siyasi gerginlikler bölge turizmini etkilememiştir. Bölgemize İsrailli turist fazla gelmiyor. İsrailli turistler genelde Antalya ve Alanya'ya geliyor. Arap ve İranlı turistlerde geçmiş yıllara göre kısmen artış var. Türkiye ile Suriye arasında vizenin kalkmasıyla birlikte Şam'da Arap Turizm Fuarı'na katılarak, bölgemizi Arapça bastırdığımız kitapçıklarla tanıttık. İranlı turistler genelde Antalya'ya geliyor. Bölgemize ise bot turu ve rafting için geliyorlar." diye konuştu.

2010'DA ANTALYA'YA GELEN TURİST SAYISI 10 MİLYON

Yıl sonunda Antalya'ya gelmesi beklenen turist sayısını 10 milyon olarak ifade eden Barut, Side'ye ise 3 milyonun üzerinde turist beklediklerini kaydetti. Destinasyon bölgesinde bulunan otellerin hizmet kalitesinin dünya turizminde kendinden söz ettirdiğini belirten Barut, 140 bin yatak kapasitesine sahip konaklama tesislerinin yüzde 70'inin 5 yıldızlı otel olduğunu kaydetti.

Barut, "Geçen yıla göre çok güzel turizm sezonu geçiriyoruz. Bölgemizde bulunan konaklama tesislerinin yüzde 90'ı dolu. Yurt içi ve dışarıda okulların kapanmasıyla birlikte bu oran daha üst seviyeye çıkacaktır. Güzel bir sezon geçireceğimize inanıyorum. Turist ağırlığını başta Almanlar ile Orta Avrupa ülke vatandaşları oluşturuyor." dedi.

Barut, bölgede turizm altyapı çalışmasının büyük oranda tamamlanmasıyla birlikte, sahile bir damla bile lağım suyunun karışmadığını ifade etti. Barut, temiz çevre, plaj ve doğanın korunmasının konaklama tesislerini, mavi bayrak almaya teşvik ettiğini kaydetti.