Düzeltme: Türk ihraç ürünleri, Endonezya'da görücüye çıktı

"Türk ihraç ürünleri, Endonezya'da görücüye çıktı" başlıklı haberin ilk paragrafındaki "Malezya hükümet sözcüsü Dipo Alam" ifadesi sehven verilmişti.

  " Türk ihraç ürünleri , Endonezya ' da görücüye çıktı " başlıklı haberin ilk paragrafındaki " Malezya hükümet sözcüsü Dipo Alam " ifadesi sehven verilmişti . Doğrusu " Endonezya hükümet sözcüsü Dipo Alam " olacak . Haberi düzetip yeniden yayınlıyoruz .

İstanbul İhracatçılar Birliği ( İİB ) , Endonezya ' nın başkenti Cakarta ' da Türk İhraç Ürünleri Fuarı düzenliyor .

İİB ' nin Cakarta ' da 16-18 Haziran günleri arasında düzenlediği fuara , Türkiye ' den 44 firma ve 100 ' den fazla işadamı katılıyor . Fuarda , çeşitli Türk ihraç malları sergileniyor . Cakarta ' nın en büyük fuar alanlarından Cakarta Convention Center ' de ( JCC ) yapılan fuar açılışına başta D-8 Genel Sekreteri ve Endonezya hükümet sözcüsü Dipo Alam olmak üzere çok sayıda resmi yetkili ve Endonezyalı işadamı katıldı .

İİB Yönetim Kurulu Başkanı Zekariya Mete , fuarı Endonezya ' da Türk ürünlerinin daha iyi tanıtılması ve pazarlaması amacı ile düzenledikleri söyledi . Fuarın kendileri için çok önemli olduğunu belirten Mete , Türk İhraç Ürünleri Fuarı ' nın Endonezya ile ticari ilişkilerde bir dönüm noktası olacağını söyledi . Mete , " Endonezya ile aramızda din kardeşlik bağları var ve geleceğin en büyük ekonomileri arasında gösterilen Endonezya ' da Türk mallarının da olması bizim için çok önemli . " ' dedi .

Fuar katılımcılarından ve Endonezya ' daki ilk ve tek Türk danışmanlık firması Turkindo Jaya Başkanı Ali Kaya , Endonezya ' nın çok önemli ve bakir bir pazar olduğunu ifade etti . Kaya , bununla birlikte bazı riskleri olduğunu belirterek , " Çok sayıda işadamımız buraya geliyor ve herhangi bir danışmanlık desteği almadan buranın dilini ve kültürünü bilmeden bazı girişimlerde bulunuyorlar . Binlerce dolar ile ifade edilebilecek zararlara uğruyorlar . Endonezya ' da yatırım yapacak işadamları için öncelikle ülkeyi ve insanlarını çok iyi tanıması ve buradaki resmi prosedürü çok iyi bilmelerini tavsiye ediyoruz . " dedi .

MARAŞ DONDURMASINA BÜYÜK İLGİ

Öte yandan fuarda stand açan MADO dondurmaları en çok ziyaretçi alan standların başındaydı . Maraş ' tan gelen dondurma ustası Mehmet Demir Yürek ' in gösterisi ve dondurmayı bıçakla kesmesi Endonezyalıların meraklı bakışlarını standa toplamayı başardı . MADO dondurmaları Asya Pasifik Distribütörü Probhat Malakar , Ağustos ayında Malezya ' da iki şube açacaklarını , Ocak ' ta da biri Cakarta ' da , biri de turizm şehri Bali de olmak üzere Endonezya ' da iki şube açacaklarını söyledi .

Fuarda bir stand açan THY de ilgi gören firmalar arasındaydı . THY Endonezya Genel Müdürü Ercan Uzman , THY olarak 3 Ekim 2009 ' dan itibaren Cakarta seferlerine başladıklarını ifade etti . Kısa sürede Türkiye yolcuların yüzde 65 ' inin THY ' yi tercih ettiğini belirten Uzman , " Endonezya ' da tahmin ettiğimizden daha hızlı bir gelişme gösterdik . Endonezyalılar sadece Türkiye ' ye değil Avrupa ve Umreye giderken de THY ' yi seçiyor . Dünyada en çok Hac ve Umre ' ye bu ülkeden gidiyor . Yaptığımız yeni tur programlarıyla Hac ve Umre yolcuları 1-2 günlük İstanbul gezisinden sonra Endonezya ' ya dönüyor . Böylelikle ülkemiz ekonomisine de olumlu katkısı oluyor . " dedi