Diyarbakırlı dengbejler Bursalı konuklar için divan kurdu

Binlerce yıldır devam dengbejlik geleneğinin Diyarbakır'daki güçlü sesleri, dostluk projesi kapsamında şehre gelen Bursalı konuklar için divan kurdu.

Binlerce yıldır devam dengbejlik geleneğinin Diyarbakır'daki güçlü sesleri, dostluk projesi kapsamında şehre gelen Bursalı konuklar için divan kurdu. Birbirinden ünlü dengbejler, konuk heyete yanık sesleriyle önce kılamlar(Kürtçe türkü ve kasideler) söyledi, sonra kılamlarda geçen hikayeleri anlattı.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nin davetlisi olarak Diyarbakır'a gelen 44 kişilik gazeteci, yazar, işadamı, hukukçu, sivil toplum örgütü temsilcisinden oluşan Bursa heyeti bugün Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel alanları gezdi.

Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu heyet, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı ve diğer meslektaşları eşliğinde şehri gezdi. Sabah tarihi Kervansaray Oteli'nde kahvaltı yapan heyet, daha sonra sırasıyla Hasanpaşa Hanı, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Mesudiye Medresesi, Ulu Cami, Dört Ayaklı Minare, Keldani Kilisesi'ni ziyaret etti. Öğlen namazını Behram Paşa Camii'nde kılan heyet daha sonra Sur ilçesinde bulunan Diyarbakır Dengbej Evi'ne geldi. Belirli günlerde divan kuran dengbejler bu sefer Bursa'dan gelen konukları için divan kurdu. Dengbej evinin uzun salonunda konuklarla birlikte oturan dengbejler birbirinden ünlü kılamlar seslendirdi. Dengbejlerin anlattığı kılamların hikayesini konuklar dikkatle dinledi.