Tesk Genel Başkanı Bendevi Palandöken:Et ithalatı geçici çözüm!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, et ithalatı imajının bile fiyatların düşmesinde etkili olacağını belirterek, 'Et ithalatı geçici çözüm sağlayacaktır'dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, et ithalatı imajının bile fiyatların düşmesinde etkili olacağını belirterek, "Et ithalatı geçici çözüm sağlayacaktır. Türkiye için uzun vadeli çözüm, küçük üreticideki hayvan sayısının artırılmasıyla mümkündür. Et fiyatlarını üretici değil, spekülatörler artırıyor" dedi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Palandöken, et fiyatlarında yaşanan aşırı artışın önüne, et ithal edilerek geçilmesinin geçici bir çözüm sağlayacağını belirtti. Geçmiş yıllarda bakliyat ürünlerinde yaşanan sıkıntıların, bugün ette yaşandığını kaydeden Palandöken, "Et ithalat imajı bile fiyatların düşmesinde etkili olacaktır. İthal izninin sadece Et ve Balık Kurumu (EBK) verilmesi doğru bir karardır. Fiyat artışlarını üretici yapmıyor. Üreticinin cebine giren bir şey yok. Birkaç spekülatör bu
işten kazançlı çıkıyor. Sermaye tekelleştikçe sorunun çözümü mümkün değil. Bu nedenle, ithalat ile uygulanmaya çalışılan çözüm geçici olacaktır. Uzun vadede sorunun yeniden ülke gündemine gelmemesi için yapılması gereken, geçici olarak besiye uygun canlı hayvan ithalatı yapılması ve küçük üreticilerimizin bireysel olarak daha fazla desteklenmesidir. Piyasada küçük işletmeler çoğaldıkça spekülatörlerin gücü kırılacaktır" dedi.
Gümrük Birliği ile başlayan tekelleşmenin hemen her alanda ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Palandöken, "Canlı hayvan ithalatı ve küçük üreticinin daha fazla desteklenmesinin yanında acilen Perakende Yasa Tasarısı TBMM'den geçirilmelidir. Çünkü liberal ekonominin kuralları ancak rekabetle sağlanır. Küçük işletmeler piyasadaki rekabeti sağladığı için önemlidir. Perakende sektörünü düzenleyen yasa çıkmadığı sürece bu tür sıkıntılar devam edecektir. Dün bakliyatta, bugün ette yaşanan sıkıntılar
yokluktan değil, tekelleşmeden kaynaklanmaktadır. Ancak, kalıcı önlem alınmaz ise bu sıkıntılar temel gıda ve zorunlu tüketim maddelerine de zaman içerisinde yansıyacaktır. Bakın bugün küçük işletme sayısı azaldıkça, piyasa birkaç sermaye grubunun eline kalmaktadır. Rekabet azaldıkça bu tür sorunların çözümü mümkün değildir. Biz perakende yasası çıkmalı derken herkes bunu bakkal, market savaşı olarak algılamıştır. Ancak gelinen noktada bizim haklılığımız bir kez daha ortaya çıktı. Acilen bu yasa çıkmalıdır"
dedi.