Düzce'de Turizm Haftası Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Düzce'de Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Düzce'de Turizm Haftası Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı
15-22 Nisan Turizm Haftası dolayısıyla Düzce'de kutlama programı düzenlendi. Etkinlikler Turizm Haftası yürüyüşü ile başladı.
Düzce'de Turizm Haftası etkinlikleri Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesi önünden Turizm Haftası yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe Düzce Valisi Bülent Kılınç, Vali Yardımcısı İlhan Turgut, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Beyköy Belediye Başkanı Osman Kılıç, Boğaziçi Belediye Başkanı Ali Soyer, Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, kurum müdürleri, halk, öğrenci ve turizmciler, folklor ekipleri, belediye bandosu, mehter takımı, Alternatif Doğa Sporları İl Temsilcilikleri ve Sporcuları katıldılar.
Anıtpark meydanı'nda son bulan yürüyüşün ardından kutlama programına geçildi. Programda, Beyköy İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından folklor gösterisi sunuldu. Ardından da Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, anıta çelenk sundu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından protokol konuşmalarına geçildi.
Düzce Valisi Bülent Kılınç, Türkiye'nin 25 yıl öncesine kıyasla turizmde oldukça mesafe kat ettiğini ve bunun da hem ülke ekonomisi, hem de istihdam açısından katkıları olduğunu söyledi. Düzce'nin de turizm potansiyeli yüksek bir il olduğuna dikkat çeken Kılınç, "Bundan 25 sene önce ülkemize yine turist geliyordu. Fakat gerek sayı itibariyle gerek bıraktıkları ekonomik büyüklük itibariyle çok cüzi bir rakamdı. Yapılan yatırımlarla, turizm teşvikleriyle ülkemiz turizm alanında gerçekten büyük mesafeler kat etti. Artık turizm alanında binlerce işletmemiz var. O işletmelerde yüz binlerce insanımız istihdam ediliyor. Ülkemize çok önemli miktarda döviz ve para girişi oluyor. Turizmin en önemli faydalarından bir tanesi de yarattığı katma değerdir. Sadece bu alanda bir işletme para kazanmamakta, bir otel olarak düşündüğümüzde yiyecek içecek sektöründen ulaştırma sektörüne, eğlence sektöründen ısıtma sektörüne kadar pek çok alanda, hiç ummadığımız alanlarda ekstra gelirler oluşmaktadır" dedi.
Düzce'nin turizm pastasından alacağı pay olduğunu ifade eden Kılınç, "Gerek İstanbul ve Ankara'ya yakınlığı, gerekse sahip olduğu doğal güzelliklerle, imkanlarla, fırsatlarla, turizm potansiyeli olarak geleceği olan illerden bir tanesi olarak gözükmektedir. Özellikle bu sektörde çalışmak isteyen, çalışabilecek kapasitesi ve kabiliyeti olan gençlerimizin istihdam edilebilmesi açısından biz bu sektörü teşvik etmekteyiz. Burada yatırım yapacak küçük esnaflara da büyük görev düşüyor. Turizmden sağlanan gelir bir anda olmaz, sabır gerektirir. Uzun süreli ve dirayetli çalışmalar gerektirmektedir. Her şeyden önemlisi de turizm için gelen vatandaşlarımız birer müşteridir ve müşteri memnuniyeti çok önemlidir. Bunların zaman içerisinde bilgi ve uyarma şeklinde, eğitim faaliyetleri şeklinde çeşitli faaliyetlerle bu alanda yatırım yapacak ve işçi olarak çalışabilecek insanlarımıza da bir ortam oluşturmak için çalışıyoruz. Turizm Haftası da bu çalışmalarımızın arasında olan etkinliklerden bir tanesidir. Düzce'nin turizm alanında Türkiye'nin en güzel illerinden bir tanesi olması dileğiyle turizm haftasını kutluyorum" dedi.
Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram da, ülkeler arası rekabet alanlarından bir tanesinin de turizm sektörü olduğuna dikkat çekerek, "Turizm haftası turizmin gelişmesine yönelik birçok faaliyete imza atılmasına vesile olmaktadır. Son çağda ülkeler arasındaki en önemli rekabet belki de bu rekabetteki en önemli sektör turizm sektörü. Artık dünya şunu görmüştür. Turizm hem ülke ekonomisine katkı anlamında büyük bir sektör, hem de o ülkenin, o coğrafyanın korunması adına da önemli bir gelişme sürecidir. Türkiye'de de turizmin uzun yıllardır kat ettiği mesafe görülmekte. Ancak artık ülkemizde de şehirlerarasında bu anlamda büyük bir rekabet yaşanmaktadır. Düzce'nin birçok konuda doğal güzelliği olduğunu hepimiz biliyoruz. Belki de buradaki katılımcıların birçoğu Düzce ilinde turizme yönelik birçok unsuru görmemiş de olabilir. Ancak hem bizlerin Düzce ilindeki turizme ve doğa sporlarına yönelik birçok aktiviteyi gerçekleştirmemiz, hem de bunları tanıtmamız adına bu etkinlikler önemli bir fırsattır. Bu fırsatları iyi değerlendirmek zorundayız. Turizm bacasız sanayi olarak görülür ve bölgeye çok büyük katkı sağlar. Aynı zamanda da iller ve ülkeler birçok yatırımı beraberinde kazanmış olur. Ben inanıyorum ki önümüzdeki süreçte Düzce bu anlamda hem üzerine düşeni yapacaktır, hem de bu sektörden alması gereken payı en iyi şekilde alacaktır. Bu haftanın bir fırsat olarak en iyi şekilde değerlendirileceğini düşünüyorum" dedi.
Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak ise, Türkiye'nin 2009 yılında dünya genelinde yaşanan krize rağmen, turizmden en fazla ekonomik girdiyi elde ettiğine dikkat çekti. Budak, Düzce'nin de bunda payı olduğuna inandığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Turizmdeki halk desteğini gördük. Kutlama programını il geneline yaydık. Bu haftadan sonra Ağustos'un ikinci haftasına kadar etkinliklerimiz devam edecek. Yapacağımız faaliyetlere tüm vatandaşlarımızın katılımlarını bekliyoruz. Turizmde geldiğimiz nokta. İstanbul'da yapılan EMITT Fuarı'nda bakanımız Dünya Turizm Örgütü raporlarına göre açıklamalarda bulundu. 2009 Dünya krizinde dünya ülkelerinde en fazla başarıyı ve ekonomik girdiyi elde eden Türkiye oldu. Düzce'nin de bunda payı olduğuna inanıyorum. 2007 yılında Düzce'de il kültür turizm müdürlüğü olarak kültür turizm envanteri başlattık. 2008'de bakanlıktan yazı geldi. İl Kültür envanterlerinin yapılması noktasında. Kayseri'den Akçakoca'ya C47 dalış uçağı getirdik. Bodrum'dan sonra Türkiye'de 2. kez Akçakoca'da dalış turizmi için uçağı denize batırdık. Doğaseverlerden ve çevre bilimcilerinden yoğun tepkiler aldık. Denizde kıyısı olan tüm valiliklere yazı geldi. Dalış turizmi için gerekli tüm envanterlerin, bilgilerin tarafımıza acilen bildirilmesi diye. Düzce olarak bir şeyler yaptığımıza inanıyoruz. Artık Düzcelilerin bu işe sahip çıkmaları lazım. Düzce'nin süper lig takımını artık turizmde yatırım yapmaya bekliyoruz."
Protokol konuşmalarının ardından düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.