Ab'ye Uyum, Danışma Ve Yönlendirme Kurulu Toplandı

Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir, müslüman ülkelerin de Türkiye'nin birliğe üye olmasını desteklediğini söyledi.

Ab'ye Uyum, Danışma Ve Yönlendirme Kurulu Toplandı
Eskişehir'de, Avrupa Birliği'ne Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu ilk toplantısını yaptı. Vali Mehmet Kılıçlar başkanlığındaki kurul toplantısına, AB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir, İl AB Daimi Temas Noktası, Merkez İlçe Tepebaşı Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Vekili Dr. Necdet Türker ile kurulu teşkil eden ilçe kaymakamları, kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Kılıçlar, toplantıda yaptığı konuşmada, Eskişehir'in eğitim, sağlık ve kültür gibi sosyal, kişi başına düşen gelir, üretim, ihracat ve altyapı gibi gelişmişlik göstergeleri açısından ülke ortalamasının çok üzerinde olduğunu söyledi. Eskişehir'in Avrupa Birliği (AB) programlarından ve fonlarından, eğitim programları dışında nerdeyse hiç yararlanmadığını kaydeden Vali Mehmet Kılıçlar, "Bu da eğitim, kültür ve yetişmiş insan gücü konularında Türkiye'nin önde gelen illerinden birinin, bu hibe ve fonlardan yeterince faydalanmamış olması, ciddi bir eksiklik. Bu sebeple Eskişehir'de göreve başladıktan kısa bir süre sonra Ar-Ge ve Proje Koordinasyon Merkezi faaliyete geçirildi. Şuanda kamu kurumları, odalar, üniversiteler ve yerel yönetimlerden katılan yaklaşık 20 kişilik bir proje ekibi oluşturuldu. Bu ekibin şimdiye kadar 5 milyon euro tutarında 21 proje başvurusu yaptı. Bunlardan 7'si değerlendirme sürecine alındı ve iki proje de hibe almaya hak kazandı" dedi.
Kılıçlar, sunulan projelerin sayısını üçlü rakamlara çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayarak, kamu kurumlarından Avrupa Birliği'ne proje hazırlama ve sunma konusunda yeterli bilgi, deneyim ve isteğe sahip personeli söz konusu merkeze göndermelerini, bunu angarya gibi görmemelerini istedi.
Avrupa Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir ise, toplantının bir Avrupa kenti olan Eskişehir'in yardımlardan daha iyi yararlanması için olumlu yansımalarının olacağını ifade ederek, "Açılan fasıllarla ilgili müzakere sürecinde üzerimize düşen sorumlulukları tamamlayarak, hiçbir bahane bırakmak istemiyoruz. Avrupa'nın altıncı, dünyanın da 16'ncı büyük ekonomisine sahip olan ve son yılda 70 milyar dolar yabancı sermayenin bulunduğu Türkiye, 2017 yılında Çin ve Hindistan'dan sonra en büyük büyüyen üçüncü ülke konumunda olacak. Müslüman ülkeler de bizim AB'ye üye olmamızı istiyor" diye konuştu.
Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Ünal, balıkçılıkla ilgili verdikleri projeyle 188'inci sırada olduklarını açıklayarak, yardım talep etti. Cangir de, bunun üzerine "Talepler değerlendiriliyor, ancak kaynak fazla olmadığı için bazı projeler eleniyor" ifadesini kullandı.