'Babam İsmet İnönü' Ödemiş'te Büyük İlgi Gördü

Ödemiş Belediyesi kültür sanat etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "Babam İsmet İnönü" konulu konferans için ilçeye gelen Türkiye Cumhuriyeti'nin 2

'Babam İsmet İnönü' Ödemiş'te Büyük İlgi Gördü
Ödemiş Belediyesi kültür sanat etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "Babam İsmet İnönü" konulu konferans için ilçeye gelen Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kızı Özden İnönü Toker Belediye Başkanı Bekir Keskin'i makamında ziyaret etti.
Konferans öncesi Başkan Keskin ile sohbet eden Özden İnönü Toker, Ödemiş Belediyesi olarak düzenlenen etkinlik için davet almaktan büyük onur duyduğunu belirtti. Kısa bir kent turunun ardından Belediye Başkanı Bekir Keskin konuklarla birlikte Ahrandı restoranda öğle yemeği yedi. Yemek esnasında Belediye Başkanın eşi Gülfer Keskin, Özden İnönü Toker'e Ödemiş iğne oyalı yemeni hediye etti. Toker, daha sonra Birgi'ye giderek, Çınaraltı pansiyonda dinlendi. Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener de Özden Toker'e çiçek verip; "Sizi kentimizde konuk etmekten onur duyuyoruz" dedi. İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kızı Özden İnönü Toker tarafından gerçekleştirilen "Babam İsmet İnönü" konulu konferans Ödemişlilerden büyük ilgi gördü. 'Milli Şef' İnönü'nün Tüm yönleriyle ele alındığı konferansta Ödemiş Belediyesi Kültürevi'ni dolduran Ödemişliler Özden İnönü Toker'in sözlerini sık sık alkışlarla kesti. Konferansı Ödemiş Kaymakam Vekili Ali Cergibozan, Garnizon Komutan Albay Fuat Alakoç, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Kiraz Belediye Başkanı İsmet Korkmaz, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, belde belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyeleri ile çok sayıda davetli ilgi ile takip etti. Konferans öncesi Hanri Benazus'un koleksiyonundaki İnönü'nün fotoğraflarından sergi açılırken, Özden İnönü Toker de fotoğrafları yakından inceledi. Konferansın açılış konuşmasını Belediye Başkanı Bekir Keskin yaptı. İsmet İnönü'nün gerek askeri, gerek devlet adamı, gerekse vatandaş kimliği ile Ödemiş'e büyük önem verdiğini kaydeden Keskin; "Lozan Kahramanı Sayın İsmet İnönü'nün Ödemiş ile olan bağları düşmana ilk kurşunun Ödemiş'te sıkılmasıyla başladı. Bu Kuvayı Milliye şehri her zaman İsmet Paşa'nın ilgisini çekti. Defalarca Ödemiş'e ziyaretlerde bulundu. Bugün de kızı Sayın Özden İnönü Toker'den bu eşsiz devlet adamının tüm yönlerini böyle kalabalık bir topluluk önünde dinlemenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. Emekli Başkonsolos Ülkü Başsoy ile birlikte kürsüye gelen Özden İnönü Toker, Milli Şef'in Ödemiş'teki anılarıyla konferansına başladı. Çocukluğunda babasıyla birlikte özellikle Gölcük'te vakit geçirdiklerini anlatan İnönü; "Ödemiş'e gelmek babamı çok mutlu ederdi. Cumhurbaşkanı olarak, muhalefet lideri olarak Ödemiş'e gelerek vatandaşlarımızla görüşür, halkın sorunlarıyla yakından ilgilenirdi. Bu sayede ben de bu güzel toprakları sıkça ziyaret ederdim" dedi. İsmet Paşa'nın çocuklarına ödevler bıraktığını kaydeden İnönü; "Babamın millete ve vatana yararlı bireyler olarak yetişmemiz için bize yüklediği sorumlulukları hep hatırlarım. Onun için tüm devrimler kendi evinden başlardı. Bu yüzden de bizim yetişme tarzımız da devrimler etrafında şekillendi. Mesela ağabeyim Erdal İnönü babamın bir ödevi olarak siyasete girdi ve bu çizgiyi hep korudu" dedi.
Milli Şef'in her zaman bir adım ötesine göre hazır olduğunu belirten İnönü, "Çalışkanlığı tüm gençliğe örnek olacak kadar yüksek seviyedeydi. Sadece Sivas'taki asker rüştiyede bir kez sınıfta kalmıştı. Ardından girdiği tüm okulları birincilikle tamamlayarak askeri hayatına başladı. Her zaman iki misli çalışan birisiydi. Bu yönünün gençlere de yerleşmesi için yoğun çaba harcardı. İlerleyen Türk Milleti'nin ancak çalışmakla bunu başarabileceğini gençliğimize her zaman öğütlemişti" dedi. İsmet İnönü'nün çocuklarına bıraktığı mektupların Türkiye'nin geleceğine ve geçmişine ışık tutacağını ifade eden İnönü; "Bu mektuplar sadece bize değil gençliğe bırakılmış önemli birer eserdi. Başkanlığını yaptığım İnönü Vakfı tarafından bu mektupları kitaplaştırdık. Bu mektuplarda Türk Gençliği'ne önemli mesajlar var" dedi. İsmet Paşa'nın kadın haklarına da büyük önem verdiğini sözlerine ekleyen İnönü; "Babam Türk Milleti'nin daha ileri gitmesinin anahtarının kadınlar olduğunu bilirdi. Bu nedenle kadınlara yönelik tüm inkılapları her zaman destekledi. Bu inkılapların tüm kadınlar için büyük önem taşıdığını bilirdi. Toplumsal sorunları düzeltmenin yolunun kızların eğitiminden geçtiğini vurgulardı. Tüm toplumdaki kadınların değişimi ve gelişimi için çaba sarf eden babam, annemin de eğitimine büyük önem vermiş, her zaman değişik alanlarda eğitim almasını sağlayarak çağı yakalaması için uğraş vermişti" diye konuştu.
İnönü'nün mektuplarından yola çıkarak hazırlanan ve vecizeleri ile gelecek ve geçmiş arasında köprüler kurulan konferansın ilerleyen bölümlerinde Özden İnönü Toker, Milli Şef'in devlet adamı kimliğiyle ortaya koyduğu tavır ve görüşlerin dönemin şartlarında incelenmesi gerektiğine vurgu yaptı.