Kayseri'de 'Şed Kuşatma Töreni' canlandırıldı

Kayseri'de Ahilik Kültürü Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi öğretmenleri tarafından, kalfalıktan

Kayseri'de Ahilik Kültürü Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi öğretmenleri tarafından, kalfalıktan ustalığa geçişi simgeleyen 'Şed Kuşatma Töreni' canlandırıldı.

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Mustafa Alan'ın, esnaf odası başkanlarıyla birlikte Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla kutlamalar başladı. Mustafa Alan ve oda başkanları, Vali Yardımcısı Kasım Fikret Dayıoğlu ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'yi ziyaret ettikten sonra müzeye dönüştürülen Ahi Evran Zaviyesi'nin önündeki programa geçildi.

AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, esnaf ve sanatkarın, ekonominin bel kemiğini oluşturduğunu belirterek esnaf ve sanatkarın ekonomide söz sahibi olması için devlet olarak çalıştıklarını dile getirdi. Kayseri Vali Yardımcısı Kasım Fikret Dayıoğlu, ahiliğin, Anadolu Türk İslam kültüründe bir medenilik vasfı olduğuna dikkat çekti. Konuşmaların ardından Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi öğretmenleri tarafından, kalfalıktan ustalığa geçişi simgeleyen 'Şed Kuşatma Töreni' canlandırıldı.

Terzi kalfası, ustasının referansı ve diktiği gömleğin incelenmesinin ardından Ahi Baba önderliğindeki heyet tarafından 'Şed' kuşatılarak, ustalığa terfi ettirildi. Yılın ahisi seçilen halı kilim ustası Abdurrahman Kiraz'a, KESOB Başkanı Mustafa Alan tarafından ahilik kaftanı giydirildi. Esnaflardan Mehmet Akkaya'ya onur ödülü, Süleyman Aksoy'a da ahilik hizmet ödülü verilmesinin ardından katılımcılara pilav ve helva dağıtıldı. Ahilik pilavından töreni izlemeye gelen vatandaşlara da ikram edildi.