TBMM Sanayi Komisyonu Çin'de Teknoloji Yatirimlarini Inceledi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, Çin’in Shenzhen ve Dongguan kentlerinde global markalarin teknoloji yatirimlarini inceledi.

TBMM Sanayi Komisyonu Çin'de Teknoloji Yatirimlarini Inceledi
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Baskani Mustafa Varank, Baskanvekili Sahin Tin, Komisyon Sözcüsü Cevahir Uzkurt, Üyeler Adem Çalkin, Arslan Tatar, Yusuf Ziya Aldatmaz, Mehmet Eyüp Özkeçeci, Müzeyyen Sevkin, Ednan Arslan, Seref Arpaci, Ömer Öcalan ve Ridvan Uz’dan olusan TBMM heyeti, Huawei basta olmak üzere global markalarin yatirimlarini yerinde inceledi. Heyete Türkiye’nin Guangzhou Baskonsolosu Kaan Baskurt da eslik etti. Siyaset ve is dünyasi temsilcileriyle bir araya gelen komisyon üyeleri, Shenzhen Daimi Komite Üyesi ve Organizasyon Departmani Genel Sekreteri Cheng Buyi ile de bir araya geldi.

"Çinli sirketlerin Türkiye’de yapacagi yatirimlar onlara AB’nin kapisini açacaktir"

Sanayiden tarima, turizmden tasimaciliga kadar birçok alanda kilit bir ülke konumunda olan Türkiye’nin farkli cografyalardaki ticari potansiyeline dikkat çeken Komisyon Baskani Mustafa Varank, “Türkiye’nin en büyük ticaret ortagi Avrupa Birligi (AB) ile yaptigimiz Gümrük Birligi anlasmamiz sayesinde Avrupa pazarlarinda çok rahat hareket edebiliyoruz. Çinli sirketlerin Türkiye’de yapacagi yatirimlar onlara AB’nin kapisini açacaktir. Beraber gelistirecegimiz is birligiyle de AB’de ortak hareket etmek noktasinda basarili olabiliriz. Türkiye, özellikle Afrika kitasi ve Körfez bölgesinde de önemli bir konuma sahip. Rusya ve Orta Asya ile iliskilerimizi farkli bir noktaya tasimiz durumdayiz. Türkiye’de var olacak Çinli sirketler, buralarin kapisini bizimle daha rahat açabileceklerdir” seklinde konustu.



Ipek Yolu örnegi

Türkiye’nin Körfez bölgesi ülkeleriyle baslattigi inisiyatifler sayesinde dünya ticaretini güvence altina alacak yeni yollar gelistirmek için önemli adimlar attigini vurgulayan Varank, “Ipek Yolu’nu tekrar canlandirmak, ticaret yollarini güvence altina almak istiyorsak mevcut alternatifleri Türkiyesiz gerçeklestirmek mümkün degil. Iki ülkenin lojistik alaninda yapacagi ortak çalismalar çok önemli” diye konustu.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyelerinin Çin temaslari, Shenzhen Enerji Grubu ziyaretiyle devam etti.
Kaynak: İHA