Milletvekillerinden Erzurum Ve Erzincan Cezaevlerinde Inceleme

TBMM Insan Haklari Inceleme Komisyonu, Hükümlü ve Tutuklu Haklarini Inceleme Alt Komisyonu, Erzurum ve Erzincan Ceza Infaz Kurumlarinda inceleme yapiyor.

Milletvekillerinden Erzurum Ve Erzincan Cezaevlerinde Inceleme
Türkiye Büyük Millet Meclisi Insan Haklari Inceleme Kurulu’na bagli olarak çalisan Hükümlü ve Tutuklu Haklarini Inceleme Alt Komisyonu, Erzurum Dumlu Açik Cezaevi Kampüsü’nden basladiklari inceleme öncesi açiklama yapti. Hükümlü ve Tutuklu Haklarini Inceleme Alt Komisyonu; Komisyon Baskani Ibrahim Yurdunuseven, AK Parti Üyesi Mustafa Alkayis, IYI Parti Üyesi Yüksel Selçuk Türkoglu, AK Parti Üyesi Mustafa Yavuz, Ak Parti Üyesi Mehmet Sait Yaz, CHP Üyesi Servet Mullaoglu, AK Parti Üyesi Adem Yildirim, MHP Üyesi Naci Sanlitürk, CHP Üyesi Mahmut Tanal ve DEM Üyesi Nevroz Uysal Aslan’dan olusuyor.

“Erzurum ve Erzincan’da inceleme yapacagiz”

TBMM Insan Haklari Inceleme Kurulu Hükümlü ve Tutuklu Haklarini Inceleme Alt Komisyonu Komisyon Baskani Ibrahim Yurdunuseven, 28. dönemde üç cezaevini ziyaret ettiklerini belirterek, “Komisyonun içerisinde her partiden bir temsilcimiz bulunmakta. Çünkü insan haklari inceleme komisyonu kanunla kurulan bir komisyon. Dolayisiyla tüm partilerin de temsil edilmesi gerekiyor. Alt komisyonumuzun da bütün partilerin temsilcisi su anda burada bulunmakta. Komisyon olarak bugün Erzurum’da Dumlu ve Sükrü Pasa, yarin da Erzincan’da bir dizi ziyaret gerçeklestirecegiz. Bu ziyaretlerimizde cezaevlerimizden bize intikal eden sikayetler baz alinarak bir siralama yapiyoruz ve ona göre cezaevlerimizi ziyaret ediyoruz. Buradan gelen sikayetler çerçevesinde ve içeride rastgele girecegimiz, degisik koguslarda suçu, cinsiyeti, durumu ne olursa olsun rastgele girdigimiz cezaevlerindeki koguslardaki durumlari tespit etmek istiyoruz” dedi.



“Cezaevlerinde durum tespiti yapiyoruz”

Komisyon olarak yargilama yapmadiklarini ya da yargi kararlarina bakmadiklarini ifade eden Baskan Yurdunuseven, “Sadece cezaevlerinin sartlarini ve incelemesini yapiyoruz. Devletimize teslim edilen ve buraya gelip hükümlü veya tutukluluk halini geçirmeye çalisan, devlete bir emanet olarak gelen tüm sahislarin durumlarini tespit edip emaneti zamaninda süresi bitince, cezasi sona erince tekrar topluma islah edilmis olan salma amacina çalisiyoruz. Buradaki eksikleri tespit edecegiz. Komisyon olarak raporlayacagiz. Ve bakanliklarla ilgili, Saglik Bakanligi olabilir, Içisleri Bakanligi olabilir, Adalet Bakanligi olabilir. Problemin durumuna göre bakanliklara da bu raporlarimizi gönderiyoruz. Ve oradan da çözüm önerileri getiriyoruz. Tabii yaptigimiz incelemelerde hem geçen dönemde 27 dönemde hem de bu dönemde çesitli kolayliklar sagladik cezaevlerinde. Mesela; çocuklari okula giden, içeride bulunan hüküm ve tutuklular için görüs saatlerinde hafta içiydi genelde görüs, saatleri. Çocuklar okulda oluyordu. Ama biz yaptigimiz bu tespit sonrasinda çocuklu ailelerin ögrenci belgesini getirmek sartiyla ailenin görüslerini cumartesi ve pazar günlerini aldik ki çocuklar da aileleriyle babalariyla anneleriyle rahatça görüsebilsinler diye. Bu tür bazi tespitlerimizin sonuçlarini da görüyoruz. Bir sürü tespit yaptik ve bunlarin da sonuçlarini gördük. Ben buraya katilan tüm milletvekilleri arkadaslarimiza çok tesekkür ediyorum. Simdi biz içeri girecegiz ve içeri dedigim gibi rastgele koguslarda tespit yapacagiz. Gündemimizde içeriden gelen sikayetler ve bu sorunlari var, bunlari teyitlesecegiz. Tabii her gelen sikayetin hepsi bir iddia niteliginde. Ama biz bunlari görüp, içeride kendimiz bizzat dinleyerek tespit edecegiz. Daha sonra raporlayacagiz. Genel olarak yemek ve su ile ilgili iddialar geliyor. Bireysel sikayetler var. Açlik grevi ile ilgili iddialar var. Hepsine yerinde bakacagiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA