Dogu Kudüs'te Bulunan UNRWA Genel Merkezi'nin Çevresi Iki Kez Atese Verildi

Birlesmis Milletler Yakin Dogu’daki Filistinli Mültecilere Yardim ve Bayindirlik Ajansi (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, “Bu aksam Israilliler, isgal altindaki Dogu Kudüs’te bulunan UNRWA Genel Merkezi’nin çevresini iki kez atese verdi” dedi.

Israil isgali altindaki Dogu Kudüs’te bulunan Birlesmis Milletler Yakin Dogu’daki Filistinli Mültecilere Yardim ve Bayindirlik Ajansi’nin (UNRWA) Genel Merkezi’ne saldiri düzenlendi.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, “Bu aksam Israilliler, isgal altindaki Dogu Kudüs’te bulunan UNRWA Genel Merkezi’nin çevresini iki kez atese verdi” dedi.

Saldirinin UNRWA ve diger BM Ajanslari personelinin yerleskede bulundugu sirada meydana geldigini aktaran Lazzarini, “Personelimiz arasinda can kaybi yasanmazken, yangin açik alanlarda büyük hasara yol açti. UNRWA merkezinin arazisinde Ajans’in araç filosu için bir benzin ve mazot istasyonu bulunmaktadir. Müdürümüz, diger personelin de yardimiyla yangini bizzat söndürmek zorunda kalmistir zira Israil itfaiyesi ve polisi geç gelmistir” dedi.



“Uygun güvenlik saglanana kadar yerleskemizi kapatma karari aldim”

Yerleskenin disinda silahli adamlarin eslik ettigi bir kalabaligin "Birlesmis Milletler’i yakin" sloganlari attigini belirten Lazzarini, “Bir kez daha BM personelinin hayati ciddi bir risk altina girmistir. Bir haftadan kisa bir süre içinde yasanan bu ikinci dehset verici olay isiginda, uygun güvenlik saglanana kadar yerleskemizi kapatma karari aldim” dedi.



“Birçok kez Israilli asirilik yanlilari personelimizi silahla tehdit etti”

Son iki aydir Israilli asirilik yanlilari, Kudüs Belediyesi’nin seçilmis bir üyesinin çagrisiyla Kudüs’teki UNRWA yerleskesi önünde protesto gösterileri düzenledigini ifade eden Lazzarini, “Bu hafta, göstericilerin BM personeline ve yerleskedeki binalara tas atmasiyla protesto siddete dönüstü. Geçtigimiz aylarda BM personeli düzenli olarak taciz ve gözdagina maruz kalmistir. Yerleskemiz ciddi sekilde tahrip edildi ve hasar gördü. Birçok kez Israilli asirilik yanlilari personelimizi silahla tehdit etti” dedi.



“BM personeli, tesisleri ve operasyonlari uluslararasi hukuka uygun olarak her zaman korunmalidir”

Birlesmis Milletler personelinin ve tesislerinin her zaman korunmasini saglamak isgalci bir güç olarak Israil devletinin sorumlulugu oldugunu vurgulayan Lazzarini, “BM personeli, tesisleri ve operasyonlari uluslararasi hukuka uygun olarak her zaman korunmalidir. Nüfuz sahibi herkesi bu saldirilara son vermeye ve tüm sorumlulari hesap vermeye çagiriyorum. Bu saldirilarin failleri sorusturulmali ve sorumlular hesap vermelidir. Bundan daha azi yeni ve tehlikeli bir durum olusturacaktir” dedi.

Kaynak: İHA